Filija je tradicionalno jelo koje potiče sa Kosova i Metohije, a koje u osnovi predstavlja slanu pitu od slojeva tankog razlivenog testa i fila od kajmaka. S obzirom na to da je ovo jelo vrlo fleksibilno u pogledu sastojaka, može se prilagođavati ličnim preferencijama, pa se tako u fil može dodati i malo sira, spanaća ili nekog drugog sastojka po želji.
Filija se, zbog specifičnog načina pripreme, često naziva i „torta od testa“, a ovaj domaći specijalitet jedinstvenog ukusa savršen je izbor za bogat doručak, užinu ili večeru. Može se jesti topla ili hladna, a u nastavku pogledajte kako je uz malo truda možete pripremiti kod kuće:
Filija
Sastojci:
- 500 g brašna
- 500 ml vode
- 2 kašičice soli
- 200 g kajmaka
- sir, po želji
Priprema:
- Za početak, zamesite testo od brašna, vode i soli, koje treba da bude malo gušće od onog za palačinke.
- Rernu uključite na najvišu temperaturu, rešetku podignite na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača, a donje grejače isključite.
- Tepsiju za pečenje dobro podmažite, pa kutlačom sipajte testo i ravnomerno rasporedite (kao kad spremate palačinke), pa pecite dok ne porumeni. Važno je da sloj testa bude tanak, da bi ih bilo što više i da bi filija na kraju bila što hrskavija i ukusnija.
- Izvadite iz rerne, premažite kajmakom, po želji dodajte i malo sira, i odmah preko toga prelijte novim slojem testa.
- Vratite u rernu da se ispeče, pa ponavljajte postupak sve dok imate sastojaka, s tim što poslednju koru ne treba da premazujete.
- Pečenu filiju ostavite da se malo prohladi, pa secite na kocke željene veličine i poslužite uz jogurt ili prilog po želji i uživajte! Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.