filijaFoto: Shutterstock/V.Dr

Filija je tradicionalno jelo koje potiče sa Kosova i Metohije, a koje u osnovi predstavlja slanu pitu od slojeva tankog razlivenog testa i fila od kajmaka. S obzirom na to da je ovo jelo vrlo fleksibilno u pogledu sastojaka, može se prilagođavati ličnim preferencijama, pa se tako u fil može dodati i malo sira, spanaća ili nekog drugog sastojka po želji.

Filija se, zbog specifičnog načina pripreme, često naziva i „torta od testa“, a ovaj domaći specijalitet jedinstvenog ukusa savršen je izbor za bogat doručak, užinu ili večeru. Može se jesti topla ili hladna, a u nastavku pogledajte kako je uz malo truda možete pripremiti kod kuće:

Filija

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 500 ml vode
  • 2 kašičice soli
  • 200 g kajmaka
  • sir, po želji
Filija - recept za starinsku „tortu od testa i kajmaka" koja se topi u ustima 1
Foto: Shutterstock/V.Dr

Priprema:

  1. Za početak, zamesite testo od brašna, vode i soli, koje treba da bude malo gušće od onog za palačinke.
  2. Rernu uključite na najvišu temperaturu, rešetku podignite na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača, a donje grejače isključite.
  3. Tepsiju za pečenje dobro podmažite, pa kutlačom sipajte testo i ravnomerno rasporedite (kao kad spremate palačinke), pa pecite dok ne porumeni. Važno je da sloj testa bude tanak, da bi ih bilo što više i da bi filija na kraju bila što hrskavija i ukusnija.
  4. Izvadite iz rerne, premažite kajmakom, po želji dodajte i malo sira,  i odmah preko toga prelijte novim slojem testa.
  5. Vratite u rernu da se ispeče, pa ponavljajte postupak sve dok imate sastojaka, s tim što poslednju koru ne treba da premazujete.
  6. Pečenu filiju ostavite da se malo prohladi, pa secite na kocke željene veličine i poslužite uz jogurt ili prilog po želji i uživajte! Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari