Nastanak ovog recepta vezan je za Pariz. Inspirisan je neostvarenom, više platonskom ljubavnom pričom jednog mladog kuvara.
To nam je potpuno jasno, čim se pominje izvesna dama Suzet. Ali u to ime flambirani specijalitet Krep Suzet je postao kulinarski klasik, odavno van granica Francuske.
Šta nam je sve potrebno:
Za palačinke
- 200g brašna
- 2 jaja
- 2dl mleka
- limunova korica
- so, šećer, prstohvat
Za preliv:
- 25gr putera
- 70gr šećera
- sok od pola limuna
- sok od 4 pomorandže
- pola čašice likera od pomorandže
- konjak za flambiranje
Način pripreme:
Palačinke napraviti na standardni način. Sve sastojke pomešajte i ispecite ih u tiganju na puteru, naravno tanke.
U manju dublju posudu staviti šećer, topiti ga dok se ne karamelizuje (na tihoj vatri), potom dodajemo puter, isceđeni sok limuna i pomorandže kao i liker od pomorandže. I dalje kuvati na tihoj vatri, da se tečnost redukuje i dobije sos srednje gustine.
Palačinke presaviti na trouglove, pa ih staviti u dobijeni sos. Potom palačinke preliti konjakom i zapaliti ih (flambirati).
Palačinke poslužiti tople.
Ukrasite po želji, kuglom sladoleda od vanile ili kandiranom korom od pomorandže.
Napomena: Ukoliko nemate liker od pomorandže možete da ga izostavite ili napravite domaći liker. U voćnu rakiju koju imate dodajte sirup od pomorandže. Sirup napravite na sledeći način, narendanu koricu i sok pomorandže pomešajte sa šećerom, kuvajte dok se ne zgusne. Pustite da odstoji neko vreme, pa potom procedite.
Uživajte!
https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.