Fokača je poznata vrsta italijanskog tankog hleba koji karakteriše mekana i vazdušasta tekstura. Ono što daje poseban šmek ovom pecivu jeste velika količina maslinovog ulja, zbog čega je fokača toliko sočna i ukusna. Osim toga, ovaj hleb se često sprema uz dodatak maslina, ruzmarina ili drugog začinskog bilja, čeri paradajza, te krupnih zrna morske soli.
Fokača je toliko ukusna, da se može jesti kako samostalno, tako i kao prilog uz razna jela, a može biti i fantastična osnova za bogat i ukusan sendvič. Fokača se javlja u raznim oblicima i varijacijama, a svaka regija u Italiji ima svoj specifičan recept i omiljene dodatke. U nastavku pogledajte jednostavan i brz recept za fokaču koju ćete obožavati:
Fokača
Sastojci:
- 500 g brašna (tip 00 ili oštro)
- 350 ml tople vode
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 7 g suvog kvasca (ili 20 g svežeg kvasca)
- 60 ml maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- Sveži ruzmarin ili druge začinske biljke po želji
Priprema:
- Ako koristite suvi kvasac, pomešajte ga s toplom vodom i šećerom, pa ostavite 10 minuta da se aktivira. Ako koristite sveži kvasac, rastopite ga u toploj vodi.
- U velikoj posudi pomešajte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini i dodajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje. Polako dodajte toplu vodu i mesite dok ne dobijete glatko testo.
- Oblikujte testo u kuglu, stavite ga u nauljenu posudu, prekrijte krpom i ostavite na toplom mestu da se diže oko 1-2 sata, ili dok se ne udvostruči.
- Kada je testo nadošlo, prebacite ga na radnu površinu i lagano ga premesite. Pritisnite ga rukama i oblikujte u pravougaonik ili krug, debljine oko 2-3 cm.
- Prebacite testo na pleh obložen papirom za pečenje. Prstima napravi udubljenja po celoj površini. Prelijte maslinovim uljem, posolite, pobiberite i dodajte ruzmarin ili druge začine.
- Pokrijte fokaču i ostavite je da se diže još 30 minuta.
- Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 220°C oko 20-25 minuta, ili dok ne postane zlatnosmeđa.
- Pustite da se malo ohladi, pa secite, poslužite uz omiljene dodatke i uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.