Gastroenterolog tvrdi da je ovo najbolje voće za zdravlje creva 1Foto: Martina Unbehauen / Alamy / Alamy / Profimedia

Gastroenterolog Vill Bulsevik tvrdi da su maline jedan od najjačih izvora vlakana važnih za zdravlje creva. Ali imajte na umu da maline ne bi trebalo da budu vaš jedini izvor vlakana.

Lekar kaže da je jedna od najvažnijih navika koju treba da usvojimo da bismo poboljšali zdravlje creva da jedemo ishranu bogatu povrćem, voćem, integralnim žitaricama, zdravim mastima i proteinima.

Pored toga, gastroenterolog voli to što maline imaju mnogo vlakana i malo FODMAP-a — fermentabilnih oligosaharida, disaharida, monosaharida i poliola. Iako su mnoge od ovih specifičnih vrsta ugljenih hidrata korisne za ljude sa zdravim crevima, pokazalo se da pogoršavaju simptome kod onih sa sindromom iritabilnog creva (IBS).

Srećom, postoji mnogo načina na koje to možete učiniti, čak i u doba godine kada sveže bobice nisu u sezoni. Jednostavno dodajte smrznute maline u činiju ovsene kaše ili smutija.

Nutritivna vrednost maline

Evo informacija o ishrani za jednu šolju (123 grama) malina, prema USDA:

Kalorije: 64
Ugljeni hidrati: 15 grama
Proteini: 1,5 g
Vlakna: 8 g
Kalcijum: 31 mg
Magnezijum: 27 mg
Kalijum: 186 mg
Vitamin C: 32 mg
Folna kiselina: 26 mcg
Holin: 15 mg
Vitamin K: 10 mcg
Lutein i zeaksantin: 167 mcg.

Osim što sadrže savršenu kombinaciju slatkih i kiselih ukusa, maline su odličan izvor vlakana. Jedna šolja sadrži osam grama, što je 32% i 21% RDA za većinu žena i muškaraca, respektivno.

Ta jedna šolja malina takođe obezbeđuje oko 35% dnevne vrednosti vitamina C i male količine vitamina A, tiamina, riboflavina, vitamina B6, kalcijuma i cinka, prenosi ordinacija.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari