Piletina generala Coa (Tso), je specijalitet kineske kuhinje koji je verovatno jedan od najomiljenijih načina spremljene piletine baš u Americi.
Da li je ovo prilagođeni recept, verovatno da jeste, svakako piletina pripremljena na ovaj način proslavila je kinesku kuhinju u svetu, mada je možete zameniti drugim vrstama mesa, svinjetinom, junetinom, škampima ili pak tofu sirom.
Ova piletina ima odličan kiselo slatki ukus zahvaljujući kompleksnom umaku.
Postoje neke priče kako je nastao naziv ovog jela, prema jednoj od njih, ime je dobilo po velikom kineskom generalu Tso Tsung Tang-u, koji je očigledno jako voleo da jede ovo jelo.
Po drugoj priči jelo potiče iz kantonske kuhinje, a sam izgovor naziva jela veoma podseća na ovaj naziv koji je ustaljen.
Svakako dobro zvuči. Isprobajte ovo jelo i sami se uverite kako je ukusno. Moramo priznati da ga i mi veoma volimo.
Šta nam je sve potrebno:
Sastojci za pripremu piletine:
- 500g belog pilećeg mesa
- 150g kukuruznog skroba
- 50g brašna
- 50ml soja sosa
- 50ml pirinčanog vina
- 1 jaje
- so, beli biber
- ulje
Sastojci za umak:
- 50g kukuruznog skroba
- 30ml tamnog sojinog sosa
- 25ml ojster sosa
- 25ml pirinčano vino
- 50ml pirinčano sirće
- 120ml pileći bujon ili voda
- 75g braon šećera
- 50g meda
- beli biber
- 2-3 čili papričice
- 2 čena belog luka
- 50g svežeg đumbira
- kašika ulja od susama
I još:
- mladi luk za posipanje
- brokoli nekoliko cvetova
- crvena i zelena paprika
- pirinač
Način pripreme:
Da pojednostavimo: Imamo dva koraka, priprema piletine, priprema umaka.
Veoma je bitno da pre samog početka sve pripremite, naseckati beli luk na listiće, đumbir na kockice, kao i piletinu, mladi luk, par komadića paprike i jedan cvet brokolija iscepkan na sitnije delove.
- Piletinu naseckati na manje komade, dodati soja sos , jaje, kukuruzni skrob, brašno, so, biber. Sve dobro promešati i time je piletina spremna za prženje.
- Uzeti prigodnu posudu pa sve navedene sastojke za umak sjediniti i ostaviti sa strane.
- Ako imamo vok (kineska duboka posuda za pečenje), staviti dosta ulja, zagrejati ulje i spustiti piletinu. U voku pržiti komade piletine dok ne postanu hrskavi i dobiju tamno zlatnu boju. Meso vaditi rešetkastom kašikom i staviti na papirni ubrus kako bi odstranili višak masnoće. Ukoliko nemamo vok, poslužiće nam dublja posuda sa debelim dnom za prženje u ulju.
- Nakon prženja piletine očistiti vok (samo prebrisati ubrusom), kratko pržiti na ulju beli luk i đumbir dodati paprike, čili papričice, brokoli, sipati umak i kuvati 2-3 minuta, dok ne počne da se zgrušnjava. Dodavanje paprika i brokolija je opciono, izostavite ih ukoliko želite samo piletinu u umaku.
- Vratiti komade piletine u vok, promešati da budu potpuno prekriveni umakom i na kraju dodati ulje od susama. Kuvati koji minut da se sos zgusne. Na piletinu sipati susam.
- Zeleni deo mladog luka naseckati i posuti gotovu piletinu.
- Poslužiti sa kuvanim pirinčem.
Uživajte!
U potrazi za autentičnim srpskim receptom
Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.
Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama i slično. Svoje predloge i recepte poslati na mail: [email protected].
U nekom od narednih izdanja obavestićemo vas o pristiglim predlozima. Top 5 recepata koje mi odaberemo će dobiti poklon iznenađenja. Unapred zahvaljujemo na saradnji.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.