GERB, bolest kojoj smo uzrok mi sami, krije mnoge opasnosti 1GERB, bolest koja nastaje zbog našeg načina života, foto:Elnur Amikishiyev / Alamy / Alamy / Profimedia

GERB ili gastroezofagealna refluksna bolest, danas je problem sve većeg broja ljudi.

GERB je zbog načina života danas sve zastupljeniji.

Gotovo da nema čoveka koji u toku života nije imao iskustvo sa pojavom gorušice. Gorušica ili osećaj peckanja u grudima javlja se zbog vraćanja (refluksa) želudačne kiseline, a stanje koje nastaje zbog ponovljenih epizoda gorušice naziva se gastroezofagealnog refluksa ili skraćeno GERB. Ta bolest je obično posledica slabosti mišića, donjeg ezofagealnog sfinktera (DES). DES okružuje u obliku prstena donji deo jednjaka. Kod gutanja DES se otvara, omogućavajući prolaz hrane u želudac. Inače, DES mora biti zatvoren kako se kiselina iz želuca ne bi vraćala u jednjak, a ako se to desi javlja se osećaj pečenja, piše Stetoskop.info.

Sama bolest krije mnoge opasnosti, jer kod endoskopskog pregled, čak iako neko ima gorušicu, u 55 % slučajeva nema promena na jednjaku, dok se one registruju u oko 45 % slučajeva i to može dalje dovesti i do težih oštećenja – Baretov ezofagus, koji je zapravo predkancerozno stanje, u kojem dolazi do metaplazije i pojave želudačnog epitela u jednjaku.

Uzrok nastanka GERB-a

Mnogi uzroci izazivaju opuštanje DES-a: pojedini lekovi, određena hrana, emocionalni stres, pušenje, brzo jedenje, neodgovarajuće žvakanje ili ležanje nakon jela, što većina ljudi radi. Čak i kad je DES čvrst, gorušica se može pojaviti kao posledica pritiska na mišić od preteranog jela, tesne odeće, trudnoće ili debljine.
Klinička slika

Glavni simptom je bolni osećaj peckanja u grudima. Ponekad je bol jaka kao kad čovek ima infarkt miokarda (ponekad osobe s infarktom misle da imaju gorušicu). Oba stanja izazivaju bolove u grudima. Obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela.

Lečenje

Gorušica se leči tzv. antacidima – lekovi koji neutrališu želudačnu kiselinu, ublažavaju bol i pečenje u grudima.

U skorije vreme za terapiju prekomernog lučenja želudačne kiseline i ulkusa (čira) sve više se upotrebljavaju H2 blokatori. Lekari ga rado preporučuju jer deluje već nakon 15 minuta na smanjenje sekrecije želudačne kiseline, a pritom ne remeti sekreciju zaštitne sluzi i enzima u procesu varenja. Ubrzava zarastanje i ublažava tegobe kod peptičkog ulkusa.

Savremena terapija sprovodi se uz primenu nove generacije lekova iz grupe takozvanih „inhibitora protonske pumpe“ (pantoprazol,), ti preparati deluju sprečavajući stvaranje kiseline u želucu.

Većina bolesnika dobro reaguje na terapiju koja traje 4-8 nedelja, tako što se jedna tableta uzima ujutru, pre jela i u dozi od 40 mg, međutim, kada se prestane sa terapijom simptomi bolesti se veoma često vraćaju i zato veliki broj bolesnika mora da bude na, takozvanoj, terapiji održavanja, tačnije, da dnevno uzima neki iz ove grupe lekova u dozi od 20-40 mg i to – godinama.

Prevencija

Prevencija je najbolji način borbe protiv gorušice. Uz nekoliko jednostavnih pravila možete izbeći ovaj neprijatan problem i u miru uživati u svim blagodetima odmora.

Dok jedete, opustite se. Stres povećava proizvodnju želudačne kiseline. Sedite i jedite polako. Uživajte u svakom zalogaju. Slušajte opuštajuću muziku. Ne preterujte u količini hrane. Pokušajte da jedete četiri ili pet manjih obroka umesto tri velika.
Izbegavajte ljutu hranu. Verovatno niste znali da neka hrana pojačava izlučivanje želudačne kiseline: agrumi, beli luk, gazirana pića, začinjena hrana i hrana na bazi paradajza. Neka hrana izaziva otpuštanje jedinjenja sličnih hormonima koji opuštaju DES: masna hrana, čokolada, čaj, kafa i alkohol.

Nemojte se ispružiti odmah nakon jela. Prvo šetnja, a onda idite na spavanje. Ako vas gorušica muči tokom noći, nemojte jesti nekoliko sati pre odlaska na spavanje.
Oslabite. Prevelika težina pojačava pritisak na želudac i može proterati kiselinu u jednjak. Zbog toga je gorušica tako česta kod trudnica.

Otpustite kaiš. Tesna odeća povećava pritisak na želudac. Žvaćite gume za žvakanje. One pojačavaju stvaranje pljuvačke, koja može da ublaži pečenje u jednjaku i vraća kiselinu nazad u želudac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari