Germknedle (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Alpski recept vezan za Austriju i Bavarsku, naročito poznat i primamljiv skijašima za vreme skijanja.

Germknedle (Germknödel) su slične po obliku knedlama koje su nama poznate ali su u isto vreme i različite obzirom da su veće i da se koristi kvasac za pripremu testa.

Klasična verzija pripreme germknedli jeste da se knedle pospu otopljenim puterom, šećerom i makom, dok novi recepti preporučuju pravljenje preliva od vanile. Ima različitih recepata, svakako su razlike u sitnicama, mi smo se opredelili za ovaj.

Šta nam je sve potrebno:

Testo:

  • 500g brašna
  • 350ml mleka
  • 70g šećera
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 jaje
  • 75g putera
  • narendana korica pomorandže

Za punjenje testa:

  • pekmez od šljiva

Za preliv od vanile:

  • 400ml mleka
  • kašika gustina
  • 3 žumanca
  • 1 štapić vanile
  • 100g šećera

Za posipanje:

  • mak
  • šećer

Način pripreme:

U manju posudu staviti toplo mleko (50ml), kesicu suvog kvasaca, jednu kašiku šećera. Ostaviti 30 minuta da se kvasac nadođe.

Potom u veliku posudu staviti brašno uzdigli kvasac, šećer, jaje, omekšali puter, narendanu koricu pomorandže i preostalo toplo mleko. Mikserom umesiti glatko testo, koristititi nastavke za mešanje testa ili ručno.

Testo ostaviti na toplom da naraste oko sat vremena.

Kad testo naraste, premesiti ga i podeliti na 12 jednakih delova. Svaki deo razvući pa u sredinu staviti pekmez od šljiva. Krajeve knedli zatvoriti i napraviti kuglicu. Možemo napraviti šest većih knedli.

Knedle pokriti krpom i ostaviti testo da se po drugi put diže na toplom do pola sata.

Na laganoj vatri zagrejati mleko, dodati semenke vanile. U posebnoj posudi izmešati žumanca sa šećerom i gustinom. Dodati par kašika zagrejanog mleka u umućena žumaca i polako smesu dodati u preostalo mleko. Kuvati na laganoj vatri dok se vanil krem ne zgusne.

Germknedle možete kuvati u posudi za kuvanje na pari oko 20 minuta. Ili ih kuvati 20 minuta u posudi koja ima dobar poklopac na sledeći način, u zagrejanu posudu staviti kašiku ulja, 2dl vode, poređamo knedle, poklopimo i kuvamo na pari.

Poslužiti sa toplim umakom od vanile i od gore posuti makom.

Uživajte!

U potrazi za autentičnim srpskim receptom

Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.

Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama  i slično. Svoje predloge i recepte poslati  na mail: [email protected].

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari