gomboce sa šljivamaFoto: Shutterstock/Fotologija

Gomboce sa šljivama su tradicionalan desert u nekim delovima Balkana, naročito u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U pitanju je vrsta kuvanih knedli koje su punjene šljivama, a potom uvaljane u prženu prezlu.

Gomboce sa šljivama su idealan način da iskoristite sezonu ovog jako ukusnog i zdravog voća. Zanimljiva tesktura, sočne šljive i hrskava korica aromatizovana cimetom čini savršenu harmoniju ukusa kojoj se sve generacije raduju. Zbog toga su gomboce sa šljivama odličan predlog za nedeljni ručak ili druženje sa prijateljima, a najviše će im se obradovati najmlađi, koji rado učestvuju u pripremi ove neodoljive poslastice.

U nastavku pogledajte recept za gomboce sa šljivama:

Gomboce sa šljivama

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 200 g brašna (možda će vam trebati malo više ili manje, u zavisnosti od veličine krompira)
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 300 g šljiva (oko 10-12 šljiva, zavisno od veličine)
  • 2-3 kašike šećera
  • cimet (opciono)
  • 100 g prezli
  • 50 g putera

Gomboce sa šljivama - recept za omiljeni jesenji desert 1

Foto: Shutterstock/Dar1930Priprema:

  1. Krompir skuvajte u ljusci u slanoj vodi dok ne omekša (oko 20-25 minuta). Zatim ga oljuštite i izgnječite dok ne postane pire.
  2. U pire od krompira dodajte brašno, jaje i prstohvat soli, pa zamesite glatko testo. Ako je testo previše mekano, dodajte još malo brašna.
  3. Šljive operite, odstranite koštice i, ako su velike, prepolovite ih. Pospite ih šećerom i, po želji, dodajte malo cimeta.
  4. Testo podelite na male loptice (oko 10-12 komada). Svaku lopticu razvaljajte na tanke diskove (oko 5-7 cm u prečniku). U sredinu svakog diska stavite pripremljenu šljivu, ušuškajte je u testo, pa rukama oblikujte lopticu.
  5. U velikom loncu sipajte vodu i malo soli. Kada voda počne da ključa, ubacite gomboce i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu (oko 5-7 minuta). Kad su gotove, izvadite ih iz vode i stavite na papirni ubrus da se ocede.
  6. U tiganju otopite puter, dodajte prezle i pržite dok ne postanu zlatnosmeđe.
  7. Ohlađene gomboce uvaljajte u pržene prezle i pospite sa još malo šećera ili cimeta po želji.
  8. Gomboce sa šljivama se obično služe tople i mogu se dodatno posuti šećerom u prahu ili preliti manjom količinom otopljenog putera. Uživajte u pripremi i konzumiranju ovog savršenog jesenjeg deserta!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari