Gomboce sa šljivama su tradicionalan desert u nekim delovima Balkana, naročito u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U pitanju je vrsta kuvanih knedli koje su punjene šljivama, a potom uvaljane u prženu prezlu.
Gomboce sa šljivama su idealan način da iskoristite sezonu ovog jako ukusnog i zdravog voća. Zanimljiva tesktura, sočne šljive i hrskava korica aromatizovana cimetom čini savršenu harmoniju ukusa kojoj se sve generacije raduju. Zbog toga su gomboce sa šljivama odličan predlog za nedeljni ručak ili druženje sa prijateljima, a najviše će im se obradovati najmlađi, koji rado učestvuju u pripremi ove neodoljive poslastice.
U nastavku pogledajte recept za gomboce sa šljivama:
Gomboce sa šljivama
Sastojci:
- 500 g krompira
- 200 g brašna (možda će vam trebati malo više ili manje, u zavisnosti od veličine krompira)
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 300 g šljiva (oko 10-12 šljiva, zavisno od veličine)
- 2-3 kašike šećera
- cimet (opciono)
- 100 g prezli
- 50 g putera
Foto: Shutterstock/Dar1930Priprema:
- Krompir skuvajte u ljusci u slanoj vodi dok ne omekša (oko 20-25 minuta). Zatim ga oljuštite i izgnječite dok ne postane pire.
- U pire od krompira dodajte brašno, jaje i prstohvat soli, pa zamesite glatko testo. Ako je testo previše mekano, dodajte još malo brašna.
- Šljive operite, odstranite koštice i, ako su velike, prepolovite ih. Pospite ih šećerom i, po želji, dodajte malo cimeta.
- Testo podelite na male loptice (oko 10-12 komada). Svaku lopticu razvaljajte na tanke diskove (oko 5-7 cm u prečniku). U sredinu svakog diska stavite pripremljenu šljivu, ušuškajte je u testo, pa rukama oblikujte lopticu.
- U velikom loncu sipajte vodu i malo soli. Kada voda počne da ključa, ubacite gomboce i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu (oko 5-7 minuta). Kad su gotove, izvadite ih iz vode i stavite na papirni ubrus da se ocede.
- U tiganju otopite puter, dodajte prezle i pržite dok ne postanu zlatnosmeđe.
- Ohlađene gomboce uvaljajte u pržene prezle i pospite sa još malo šećera ili cimeta po želji.
- Gomboce sa šljivama se obično služe tople i mogu se dodatno posuti šećerom u prahu ili preliti manjom količinom otopljenog putera. Uživajte u pripremi i konzumiranju ovog savršenog jesenjeg deserta!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.