Gorušica je neprijatan osećaj pečenja u grudima ili gornjem delu stomaka.
Gorušica ima mnogo uzroka,a neprijatni napadi mogu značajno da smanje kvalitet života.
Šta treba da uključite u ishranu da biste se rešili neprijatnih simptoma? Evo sedam predloga, piše Index.hr.
Jogurt
Probiotici mogu poboljšati varenje i smanjiti rizik od žgaravice. Najvažnije je da jogurt bude prirodan i bez šećera, inače se simptomi mogu samo pogoršati.
Banane
Banane pomažu u smanjenju agresivnog dejstva želudačne kiseline, dok skrob koji sadrže oblaže sluzokožu jednjaka i želuca.
Dinja
Ovo voće je alkalni proizvod. Pored toga, dinja je bogata magnezijumom, koji smanjuje kiselost želuca i osećaj pečenja.
Đumbir
Đumbir ima lekovita i antiinflamatorna svojstva i poboljšava varenje. Jednu kašičicu đumbira treba sipati čašom ključale vode i ostaviti 10 do 15 minuta. Veruje se da takvo piće može pomoći u smanjenju gorušice.
Zobene ljuspice
Zobene ljuspice su korisne za sve bolesti organa za varenje jer pomažu u omekšavanju nadražene sluzokože jednjaka.
Zeleno povrće
Zeleno povrće može smanjiti kiselost želudačnog soka i ublažiti simptome žgaravice.
Žvakaća guma
Žvakanje oslobađa pljuvačku koja neutrališe kiselinu. Ključno je da izaberete žvaku bez nane i šećera.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.