Gorušica: 7 namirnica koje će vam pomoći da se rešite neprijatnog peckanja 1Hrana protiv gorušice, foto: George Dolgikh / Alamy / Alamy / Profimedia

Gorušica je neprijatan osećaj pečenja u grudima ili gornjem delu stomaka.

Gorušica ima mnogo uzroka,a neprijatni napadi mogu značajno da smanje kvalitet života.

Šta treba da uključite u ishranu da biste se rešili neprijatnih simptoma? Evo sedam predloga, piše Index.hr.

Jogurt

Probiotici mogu poboljšati varenje i smanjiti rizik od žgaravice. Najvažnije je da jogurt bude prirodan i bez šećera, inače se simptomi mogu samo pogoršati.

Banane

Banane pomažu u smanjenju agresivnog dejstva želudačne kiseline, dok skrob koji sadrže oblaže sluzokožu jednjaka i želuca.

Dinja

Ovo voće je alkalni proizvod. Pored toga, dinja je bogata magnezijumom, koji smanjuje kiselost želuca i osećaj pečenja.

Đumbir

Đumbir ima lekovita i antiinflamatorna svojstva i poboljšava varenje. Jednu kašičicu đumbira treba sipati čašom ključale vode i ostaviti 10 do 15 minuta. Veruje se da takvo piće može pomoći u smanjenju gorušice.

Zobene ljuspice

Zobene ljuspice su korisne za sve bolesti organa za varenje jer pomažu u omekšavanju nadražene sluzokože jednjaka.

Zeleno povrće

Zeleno povrće može smanjiti kiselost želudačnog soka i ublažiti simptome žgaravice.

 

Žvakaća guma

Žvakanje oslobađa pljuvačku koja neutrališe kiselinu. Ključno je da izaberete žvaku bez nane i šećera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari