
Gregada je tradicionalno dalmatinsko jelo koje potiče sa Hvara, a danas je poznato širom Dalmacije. Radi se o jednostavnom, ali izuzetno ukusnom ribljem „gulašu“, koji se pravi od bele ribe (najčešće škarpina, zubatac, ili oslić), krompira, crnog luka, belog luka, maslinovog ulja, uz dodatak vina, peršuna, i malo začina.
Gregada je vrlo ukusno i lagano jelo na kašiku, a osim toga i idealno za vreme posta koji upravo traje. Stoga, ukoliko volite belu ribu, a zasitili ste se klasičnih ribljih recepata, ovaj specijalitet može biti odličan izbor. Recept, koji prenosimo sa sajta Index.hr, sledi u nastavku:
Gregada
Sastojci:
- 1 kg bele ribe
- 800 grama krompira
- 150 ml maslinovog ulja
- 500 g luka ili ljutike
- 1½ glavica belog luka
- 1 veza peršuna
- So
- Biber
- 1 čaša belog vina
Priprema:
- Krompir isecite na kriške. Luk isecite na kolutove, dodajte beli luk i peršun i lagano prodinstajte.
- Dodajte krompir koji ste prethodno isekli na kockice. Prelijte vodom ili ribljim bujonom da prekrijete krompir. Kada je krompir 70% kuvan, dodajte ribu koju ste isekli na komade.
- Zalijte belim vinom i kuvajte dok riba ne bude gotova.
- Kada je gregada gotova, ostavite je da odstoji oko 10 minuta, prelijte je sa malo hladnog, kvalitetnog devičanskog maslinovog ulja i poslužite uz omiljenu salatu. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.