Poreklom sam iz Vojvodine, tačnije iz Banata, ali do skoro nisam znala da se ovo jelo zove „nasuvo“. Mada „nasuvo“ svakako nije kompletan naziv, to bi bio samo opisni pridev – nasuvo s krompirom govori već nešto više.
Bilo kako bilo, moja baba kao i svi ostali u familiji ovo jelo poznaju pod nazivom grenadir marš. Obožavali smo ga i kao deca, ali i sada kada smo već svi veliki. Najlepši je kada se priprema sa domaćom testeninom, ali ne pravimo pitanje ni kada je od kupovne. Baba je uvek pravila i ajnpren čorbu kada i grenadir marš.
Količine sastojaka nisu obavezujuće – možete stavljati više ili manje kako testenine tako i krompira. Navodim osnovne začine koje je baba koristila za pripremu ovog jela. Pored dole navedenih začina, dodajem i sledeće: alevu papriku i začinsko bilje. Ljuta paprika je, po meni, u ovom jelu neizbežna, ali sve je to stvar ukusa.
Neophodni sastojci:
700 g krompira
250 g testenine
1 glavica crnog luka
ulje po potrebi
začini: so, biber i mešavina začina
Priprema: Krompir oljuštiti, iseći na kockice i obariti. Testeninu skuvati prema upustvu sa kesice. Luk pržiti na vrelom ulju dok ne porumeni. Ukoliko dodajete alevu papriku, dodajte je u luk i propržite nekoliko sekundi. Sjedinite sve sastojke i začinite po ukusu. Sveže začinsko bilje, dodajte na kraju.
Uz ovo jelo se savršeno slaže kupus salata. Od začinskog bilja naječešće koristim: peršunov list, origano i bosiljak. Sada sam napravila miks kresa, rukole, origana bosiljka i peršuna. Po tradicionalnom, izvornom receptu, ne ide začinsko bilje. Ono tada, osim peršuna, nije bilo popularno kao sada. Ali to svakako ne znači da jelo ne treba da prilagodite kako svom ukusu tako i gastro trendovima.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.