Gulaš iz rerne sa govedinom, krompirom, šargarepom i graškom savršen je ručak za hladne jesenje dane. Kombinacija začina naglasiće slatkoću šargarepe i graška, dok će meso ostati sočno i meko zbog dugotrajne pripreme u rerni. Ono što je najbolje od svega, ovo bogato, zasitno jelo je i vrlo izdašno, pa ćete njegovom pripremom obezbediti ručak za dva dana.
Gulaš iz rerne sadrži mnoštvo aromatičnih sastojaka, koji mu daju intenzivan, slojevit ukus, a budući da se u njemu nalazi i dosta povrća, nikakav dodatni prilog vam nije potreban. Stoga, iskoristite vikend da isprobate gulaš iz rerne, koji smo otkrili na sajtu Index.hr i tako ne samo uštedite vreme za pripremu ručka narednog dana, već i obradujete svoje ukućane – verujemo da će se tražiti tanjir više!
Gulaš iz rerne
Sastojci:
- 1,3 kg goveđeg mesa za gulaš, bez kostiju, isečeno na kockice veličine 4 cm
- 1½ kašičica soli
- 1 kašičica mlevenog crnog bibera
- 1 glavica ljubičastog luka, iseckana
- 5 čenova belog luka, iseckanih
- 3 velike šargarepe, oljuštene i isečene na kolutove
- 1 kašičica sveže majčine dušice, grubo iseckane
- 2 kašike paradajz koncentrata
- 2 kašičice Vorčester sosa
- 120 ml vina
- 60 g oštrog brašna
- 1 l goveđeg bujona
- 3 srednja krompira, oljuštena i iseckana na kockice
- 200 g smrznutog ili svežeg graška
- 2 lista lovora
- Seckani peršun
- Maslinovo ulje
- So, po ukusu
- Biber, po ukusu
Priprema:
- Zagrejte rernu na 160 stepeni C.
- Posolite i pobiberite meso. Zagrejte malo maslinovog ulja u dubokom tiganju od livenog gvožđa ili sličnoj šerpi koja može da ide u rernu. Na jakoj vatri pržite govedinu sa svih strana dok lepo ne porumeni. Radite to u serijama kako ne biste prepunili tiganj i sprečili da meso pusti tečnost. Ako primetite da je meso pustilo tečnost, uklonite višak tečnosti i nastavite sa prženjem. Kada meso porumeni, prebacite ga na tanjir i ostavite sa strane. U ovom trenutku, meso neće biti potpuno kuvano.
- U isti lonac na umerenoj vatri dodajte malo maslinovog ulja, ljubičasti luk, beli luk i šargarepu i dinstajte oko 5 minuta, povremeno mešajući. Dodajte svežu majčinu dušicu, paradajz pastu i Vorčester sos i kuvajte dok malo ne omekša, oko 2-3 minuta.
- Dodajte crno vino i kuvajte dok se ne redukuje, oko 3 minuta.
- Dodajte brašno, promešajte, pa sipajte goveđi bujon i mešajte dok brašno ne postane mekano i ne počne da se zgušnjava.
- Vratite govedinu i dodajte krompir i lovorov list. Pustite da provri, pa smanjite na nižu temperaturu i kuvajte još 5-7 minuta. Ako je potrebno, u ovom trenutku dodajte dodatne začine, uz so i biber, po ukusu.
- Pokrijte i pecite u zagrejanoj rerni oko 1 sat i 45 minuta dok meso ne omekša. Dodajte grašak 10 minuta pred kraj pečenja.
- Pre serviranja, uklonite lovorov list. Gotov gulaš iz rerne poslužite topao, sa malo seckanog peršuna. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.