gulašFoto: Shutterstock/DronG

Gulaš iz rerne sa govedinom, krompirom, šargarepom i graškom savršen je ručak za hladne jesenje dane. Kombinacija začina naglasiće slatkoću šargarepe i graška, dok će meso ostati sočno i meko zbog dugotrajne pripreme u rerni. Ono što je najbolje od svega, ovo bogato, zasitno jelo je i vrlo izdašno, pa ćete njegovom pripremom obezbediti ručak za dva dana.

Gulaš iz rerne sadrži mnoštvo aromatičnih sastojaka, koji mu daju intenzivan, slojevit ukus, a budući da se u njemu nalazi i dosta povrća, nikakav dodatni prilog vam nije potreban. Stoga, iskoristite vikend da isprobate gulaš iz rerne, koji smo otkrili na sajtu Index.hr i tako ne samo uštedite vreme za pripremu ručka narednog dana, već i obradujete svoje ukućane – verujemo da će se tražiti tanjir više!

Gulaš iz rerne

Sastojci:

  • 1,3 kg goveđeg mesa za gulaš, bez kostiju, isečeno na kockice veličine 4 cm
  • 1½ kašičica soli
  • 1 kašičica mlevenog crnog bibera
  • 1 glavica ljubičastog luka, iseckana
  • 5 čenova belog luka, iseckanih
  • 3 velike šargarepe, oljuštene i isečene na kolutove
  • 1 kašičica sveže majčine dušice, grubo iseckane
  • 2 kašike paradajz koncentrata
  • 2 kašičice Vorčester sosa
  • 120 ml vina
  • 60 g oštrog brašna
  • 1 l goveđeg bujona
  • 3 srednja krompira, oljuštena i iseckana na kockice
  • 200 g smrznutog ili svežeg graška
  • 2 lista lovora
  • Seckani peršun
  • Maslinovo ulje
  • So, po ukusu
  • Biber, po ukusu
Gulaš iz rerne: Preukusan i zasitan ručak za dva dana 1
Foto: Shutterstock/DronG

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 160 stepeni C.
  2. Posolite i pobiberite meso. Zagrejte malo maslinovog ulja u dubokom tiganju od livenog gvožđa ili sličnoj šerpi koja može da ide u rernu. Na jakoj vatri pržite govedinu sa svih strana dok lepo ne porumeni. Radite to u serijama kako ne biste prepunili tiganj i sprečili da meso pusti tečnost. Ako primetite da je meso pustilo tečnost, uklonite višak tečnosti i nastavite sa prženjem. Kada meso porumeni, prebacite ga na tanjir i ostavite sa strane. U ovom trenutku, meso neće biti potpuno kuvano.
  3. U isti lonac na umerenoj vatri dodajte malo maslinovog ulja, ljubičasti luk, beli luk i šargarepu i dinstajte oko 5 minuta, povremeno mešajući. Dodajte svežu majčinu dušicu, paradajz pastu i Vorčester sos i kuvajte dok malo ne omekša, oko 2-3 minuta.
  4. Dodajte crno vino i kuvajte dok se ne redukuje, oko 3 minuta.
  5. Dodajte brašno, promešajte, pa sipajte goveđi bujon i mešajte dok brašno ne postane mekano i ne počne da se zgušnjava.
  6. Vratite govedinu i dodajte krompir i lovorov list. Pustite da provri, pa smanjite na nižu temperaturu i kuvajte još 5-7 minuta. Ako je potrebno, u ovom trenutku dodajte dodatne začine, uz so i biber, po ukusu.
  7. Pokrijte i pecite u zagrejanoj rerni oko 1 sat i 45 minuta dok meso ne omekša. Dodajte grašak 10 minuta pred kraj pečenja.
  8. Pre serviranja, uklonite lovorov list. Gotov gulaš iz rerne poslužite topao, sa malo seckanog peršuna. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari