Gulaš od povoljnijeg komada mesa koji nimalo ne zaostaje po ukusu 1Goveđi gulaš, fotografija: Tatiana Volgutova

Danas sam predstavljamo recept za gulaš od goveđeg repa, koji se dugo krčka na vatri. Za početak, meso se  proprži u tiganju, kako bi bilo sočnije, pa nikako nemojte da preskočite taj korak, piše punkufer.dnevnik.hr.

Gulaš možete da pripremite u dubljem loncu – ili u rerni na 150℃, za šta je potrebno izdvojiti oko četiri sata. Kuvani krompir, pire, njoke, široka rezanca ili palenta najbolji su prilog ovom jelu.

Sastojci za gulaš od goveđeg repa:

  • 1.5 kg goveđeg repa usitnjenog na komade
  • 1 glavica luka
  • 100 g celera
  • 1 velika šargarepa
  • 1 dl crnog vina
  • 2 kašike Vorčester sosa
  • 500 ml bujona
  • 1 kašika paste od paradajza
  • brašno
  • 1 lovorov list
  • so, biber

Priprema:

  1. Meso posolite i pobiberite, pa ostavite da odstoji pola sata do sat na sobnoj temperaturi. Uvaljajte meso u brašno i kratko zapecite u tiganju sa svih strana pa prebacite u lonac.
  2. U tiganj sipajte vino i mešajte tako da rastopite mesne sokove s dna.
  3. Luk sitno naseckajte i ispržite na ulju, pa dodajte na kockice naseckanu šargarepu i celer, pa pržite još oko deset minuta mešajući.
  4. Prelijte vinom iz tiganja, pa sipajte deo bujona i Vorčester sos. Dodajte i pastu od paradajza. Kratko prokuvajte, pa ulijte u lonac s mesom, dodajte još bujona i lovorov list, pa kuvajte na laganoj vatri dok meso ne omekša, oko tri sata.
  5. Prema potrebi, tokom kuvanja dolijte još bujona ili vode.
  6. Nakon dva i po sata prema želji možete dodati i kockice krompira ili poslužite jelo uz palentu ili pire.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari