Danas sam predstavljamo recept za gulaš od goveđeg repa, koji se dugo krčka na vatri. Za početak, meso se proprži u tiganju, kako bi bilo sočnije, pa nikako nemojte da preskočite taj korak, piše punkufer.dnevnik.hr.
Gulaš možete da pripremite u dubljem loncu – ili u rerni na 150℃, za šta je potrebno izdvojiti oko četiri sata. Kuvani krompir, pire, njoke, široka rezanca ili palenta najbolji su prilog ovom jelu.
Sastojci za gulaš od goveđeg repa:
- 1.5 kg goveđeg repa usitnjenog na komade
- 1 glavica luka
- 100 g celera
- 1 velika šargarepa
- 1 dl crnog vina
- 2 kašike Vorčester sosa
- 500 ml bujona
- 1 kašika paste od paradajza
- brašno
- 1 lovorov list
- so, biber
Priprema:
- Meso posolite i pobiberite, pa ostavite da odstoji pola sata do sat na sobnoj temperaturi. Uvaljajte meso u brašno i kratko zapecite u tiganju sa svih strana pa prebacite u lonac.
- U tiganj sipajte vino i mešajte tako da rastopite mesne sokove s dna.
- Luk sitno naseckajte i ispržite na ulju, pa dodajte na kockice naseckanu šargarepu i celer, pa pržite još oko deset minuta mešajući.
- Prelijte vinom iz tiganja, pa sipajte deo bujona i Vorčester sos. Dodajte i pastu od paradajza. Kratko prokuvajte, pa ulijte u lonac s mesom, dodajte još bujona i lovorov list, pa kuvajte na laganoj vatri dok meso ne omekša, oko tri sata.
- Prema potrebi, tokom kuvanja dolijte još bujona ili vode.
- Nakon dva i po sata prema želji možete dodati i kockice krompira ili poslužite jelo uz palentu ili pire.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.