Gurabije su poznata starinska poslastica koja se pravi od brašna, maslaca ili margarina, šećera i jaja. Ovi prhki mekani kolačići dosta podsećaju na keksiće, ali se od njih malo razlikuju po ukusu i teksturi.
Gurabije se mogu obogatiti orašastim plodovima ili čokoladom, a često se nakon pečenja posipaju šećerom u prahu. Ovi ukusni kolačići popularni su u različitim kulturama, posebno na Balkanu, a često se pripremaju za praznike ili posebne prilike. U nastavku pogledajte provereni recept za gurabije kao bakine, koji nas nostalgično vraća u detinjstvo:
Gurabije
Sastojci:
- 250 g maslaca ili margarina
- 150 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 1 kašičica vanilin šećera
- 500 g brašna
- Prstohvat soli
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Umutite maslac ili margarin sa šećerom u prahu dok ne postane kremasto.
- Dodajte jaje i vanilin šećer, pa dobro sjedinite.
- U smesu postepeno dodajte brašno i prstohvat soli. Mešajte dok ne dobijete glatko testo.
- Od testa pravite male kuglice ili diskove, a možete ih po želji dekorisati viljuškom.
- Stavite gurabije na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180°C oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
- Kada su pečene, izvadite ih iz rerne i pustite da se ohlade. Po želji, pospite šećerom u prahu, poslužite uz čaj ili kafu i uživajte u slasnim domaćim gurabijama!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.