gurabijeFoto: Shutterstock/Green Mountain Montenegro

Gurabije su poznata starinska poslastica koja se pravi od brašna, maslaca ili margarina, šećera i jaja. Ovi prhki mekani kolačići dosta podsećaju na keksiće, ali se od njih malo razlikuju po ukusu i teksturi.

Gurabije se mogu obogatiti orašastim plodovima ili čokoladom, a često se nakon pečenja posipaju šećerom u prahu. Ovi ukusni kolačići  popularni su u različitim kulturama, posebno na Balkanu, a često se pripremaju za praznike ili posebne prilike. U nastavku pogledajte provereni recept za gurabije kao bakine, koji nas nostalgično vraća u detinjstvo:

Gurabije

Sastojci:

  • 250 g maslaca ili margarina
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 500 g brašna
  • Prstohvat soli
  • Šećer u prahu za posipanje
Gurabije kao bakine - donosimo provereni recept koji nas vraća u detinjstvo 1
Foto: Shutterstock/Green Mountain Montenegro

Priprema:

  1. Umutite maslac ili margarin sa šećerom u prahu dok ne postane kremasto.
  2. Dodajte jaje i vanilin šećer, pa dobro sjedinite.
  3. U smesu postepeno dodajte brašno i prstohvat soli. Mešajte dok ne dobijete glatko testo.
  4. Od testa pravite male kuglice ili diskove, a možete ih po želji dekorisati viljuškom.
  5. Stavite gurabije na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180°C oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
  6. Kada su pečene, izvadite ih iz rerne i pustite da se ohlade. Po želji, pospite šećerom u prahu, poslužite uz čaj ili kafu i uživajte u slasnim domaćim gurabijama!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari