Na Kipru ćete naići na beli polutvrdi, škripavi slani sir pod naizivom halumi.
Ovaj sir se u originalnoj verziji pravi od ovčijeg i kozijeg mleka sa tradicionalnim dodatkom nane. Odličan je za grilovanje i prženje pošto prilikom termičke obrade zadrži svoj oblik. Gotov je kada nakon prženja ili grilovanja dobije ukusnu tamno zlatnu koricu ili se vide pruge od grila. Servira se kao prilog glavnom jelu, dodatak salatama, a može se kombinovati uz voće kao što je lubenica ili uz med, ako ste u potrazi za složenijim zalogajima. Danas se pored Kipra, ova vrsta sira koristi u skoro svim zemljama Mediterana.
Šta nam je sve potrebno:
- 1 pakovanje halumi sira
- 100g čeri paradaza
- 100g rukole
- 100g ajsberg salate
- sok od pola limuna
- 5-6 kapara
- nekoliko zelenih i crnih maslina
- maslinovo ulje
- so i biber po potrebi
Način pripreme:
Povrće oprati i osušiti.
- U činiju sipati maslinovo ulje i sok od limuna, začine, mešati viljuškom dok ne dobijete kremasti dresing. Dodati naseckano povrće, čeri, ajsberg salatu, rukolu, pomešati.
- Halumi sir iseći na kriške debljine oko jednog santimetra, upiti vodu ubrusom. Grilovati sir dok se jasno ne vide pruge od grila. Ako sir pržimo u teflonskom tiganju premazati sir maslinovim uljem (četkica), pržiti sir dok ne dobije zlatnu koricu.
- Na povrće od gore složiti halumi sir, ukrasiti maslinama i kaparima.
Napomena: možete da grilujete žutu i crvenu papriku, tikvice, da dodate narendanu šargarepu, listove bejbi spanaća ili šta volite od povrća, promeniti dresing.
Uživajte!
https://www.facebook.com/watch/?v=767389190113116
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.