Od priloga uz jelo, sendviča pa do deserta, hleb je osnovna namirnica u ishrani mnogih ljudi širom sveta. U poslednje vreme, međutim, smatra se kako je štetan za zdravlje. Tome u prilog ide i podatak da se prodaja hleba u poslednjih 30 godina smanjila za oko 40 posto, otkriva italijanska studija, a prenosi 24sata.hr.
U većini slučajeva, ljudi ne kupuju hleb jer misle kako možda imaju neki oblik celijakije ili loše podnose namirnice koje sadrže gluten.
Hleb se krivi za celi niz simptoma, od umora, bola u stomaku, nadutosti i glavobolje. No, ljudi se ponašaju kao da su zavisni od hleba jer se nakon njega osećaju sito, zadovoljno i puni energije. Naučnici to objašnjavaju time što ugljeni hidrati iz hleba podstiču proizvodnju serotonina tzv. hormona sreće, a najveća potreba za serotoninom javlja se oko 16 časova. Tada se za obnovu energije preporučuje da pojedemo nešto s hlebom.
Beli hleb može ubrzati metabolizam
Beli hleb ljudi najčešće kupuju jer ga smatraju najfinijim. Uz njega je popularan i kukuruzni, kao i onaj sa semenkama.
Najveći problem s belim hlebom je to što on zbog visokog glikemijskog indeksa prebrzo otpušta energiju, tako da povisuje nivo šećera u krvi. To može dopineti nastanku dijabetesa tipa 2, pa čak i ubrzati razvoj malignih oboljenja.
Ipak, oni koji nemaju porodičnu istoriju dijabetesa, ne bi trebalo da izbegavaju beli hleb, kojeg je idealno jesti za doručak, jer tada ubrzava metabolizam, tvrde naučnici.
Hleb sa žitaricama od celog zrna nije najbolji izbor za svakoga, pa tako neki naučnici tvrde da takav hleb pogoršava simptome nadraženih creva.
BONUS VIDEO:
Gojenje, hleb i skrob
Atkinsonova i Dukanova dijeta kao i brojni drugi režimi ishrane ograničavaju unos ugljenih hidrata sa objašnjenjem kako oni uzrokuju povećanje nivoa šećera u krvi, onemogućavajući telu da sagoreva masti. Tako se propagira ideja da je hleb nezdrav, da goji i čak šteti organizmu. No, on je i dalje namirnica koje se ljudi najteže odriču.
Neki načunici tvrde da ugljeni hidrati zapravo mogu pomoći ako želite da smršate. Oni su dokazali da otporni skrob, koji se nalazi u hrani bogatoj ugljenim hidratima poput banana, pirinča, testa i krompira, smanjuje apetit, ubrzava metabolizam, poboljšava raspoloženje, smanjuje stres i ubrzava gubitak težine.
Kriva su vlakna, a ne pšenica?
Celijakija se dijagnostikuje uz pomoć analize krvi, kao i biopsije uzorka creva. Problem je što se puno ljudi sami proglašavaju bolesnima i izbegavaju gluten. Buduću da se u namirnicama bez glutena dodaju vlakna, takvi ljudi mogu imati više problema s varenjem hrane nakon takve ishrane, nego pre.
– U mnogo slučajeva teško je odrediti smetaju li nekome vlakna ili gluten u pšenici, tvrdi Sara Slit, predsednica Britanske organizacije Celijakije.
Zamrzavanje hleba nije zdravo
Iako je to jednostavna procedura da se hleb sačuva relativno svežim za kasniju upotrebu, upravo konzumiranje jednom zamrznutog hleba može izazvati nadutost. Naime, zamrzavanjem se razbija pšenična struktura hleba, pa on postaje težak za varenje. Zbog toga ga je bolje ne zamrzavati, već stari hleb pretvorati u prezle, a novi kupovati.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.