hobotnicaFoto: Shutterstock/Jacek Chabraszewski

Hobotnica na žaru je pravi delikates koji najčešće naručujemo u restoranu, kada želimo da se počastimo nekim finim specijalitetom. Nežna aroma i meko meso hobotnice, u kombinaciji sa maslinovim uljem, peršunom i limunom, predstavlja posebno gastronomsko iskustvo koje se dugo pamti.

No, hobotnica na žaru je jelo koje je vrlo jednostavno za pripremu, pa ako ste ljubitelj iste, u nastavku pogledajte kako ga možete pripremiti za sebe i drage ljude od svega nekoliko kvalitetnih sastojaka:

Hobotnica na žaru

Sastojci:

  • 2 kašike košer soli
  • 1 kašika crnog bibera u zrnu
  • 1 čep vina
  • 1 ½ kg hobotnice, uklonjene glave
  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • ½ srednjeg limuna
  • ½ kašike seckanog svežeg peršuna
  • so i sveže mleveni crni bibera po ukusu
Hobotnica na žaru - jednostavan recept koji donosi pravi gastronomski užitak 1
Foto: Shutterstock/Jacek Chabraszewski

Priprema: 

  1. Veliki lonac napunite vodom do pola. Dodajte 2 kašike košer soli, biber u zrnu i čep vina, pa dovedite do ključanja na jakoj vatri.
  2. U međuvremenu, stavite hobotnicu na dasku za sečenje. Koristeći drvenu kašiku ili čekić za meso, izlupajte hobotnicu više puta, idući od sredine ka kracima, da biste omekšali meso.
  3. Uronite krake u ključalu vodu 3 puta, držeći ih u ključaloj vodi 2 do 3 sekunde svaki put, dok ne počnu da se savijaju.
  4. Zatim potopite celu hobotnicu u kipuću vodu. Smanjite temperaturu na nisku, poklopite i kuvajte dok hobotnica skroz ne omekša, 45 do 60 minuta. Uklonite sa vatre i ostavite da se hladi 30 minuta.
  5. Zagrejte roštilj na srednjoj i visokoj temperaturi i lagano pouljite rešetku.
  6. Pecite hobotnicu na roštilju dok ne pocrni sa svih strana, 3 do 4 minuta sa svake strane.
  7. Uklonite sa vatre, isecite na komade i stavite na tanjir za serviranje. Prelijte ekstra devičanskim maslinovim uljem i sokom od limuna, pospite peršunom i začinite solju i biberom. Poslužite odmah i uživajte. Prijatno!

Izvor: allrecipes

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari