Hobotnica na žaru je pravi delikates koji najčešće naručujemo u restoranu, kada želimo da se počastimo nekim finim specijalitetom. Nežna aroma i meko meso hobotnice, u kombinaciji sa maslinovim uljem, peršunom i limunom, predstavlja posebno gastronomsko iskustvo koje se dugo pamti.
No, hobotnica na žaru je jelo koje je vrlo jednostavno za pripremu, pa ako ste ljubitelj iste, u nastavku pogledajte kako ga možete pripremiti za sebe i drage ljude od svega nekoliko kvalitetnih sastojaka:
Hobotnica na žaru
Sastojci:
- 2 kašike košer soli
- 1 kašika crnog bibera u zrnu
- 1 čep vina
- 1 ½ kg hobotnice, uklonjene glave
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- ½ srednjeg limuna
- ½ kašike seckanog svežeg peršuna
- so i sveže mleveni crni bibera po ukusu
Priprema:
- Veliki lonac napunite vodom do pola. Dodajte 2 kašike košer soli, biber u zrnu i čep vina, pa dovedite do ključanja na jakoj vatri.
- U međuvremenu, stavite hobotnicu na dasku za sečenje. Koristeći drvenu kašiku ili čekić za meso, izlupajte hobotnicu više puta, idući od sredine ka kracima, da biste omekšali meso.
- Uronite krake u ključalu vodu 3 puta, držeći ih u ključaloj vodi 2 do 3 sekunde svaki put, dok ne počnu da se savijaju.
- Zatim potopite celu hobotnicu u kipuću vodu. Smanjite temperaturu na nisku, poklopite i kuvajte dok hobotnica skroz ne omekša, 45 do 60 minuta. Uklonite sa vatre i ostavite da se hladi 30 minuta.
- Zagrejte roštilj na srednjoj i visokoj temperaturi i lagano pouljite rešetku.
- Pecite hobotnicu na roštilju dok ne pocrni sa svih strana, 3 do 4 minuta sa svake strane.
- Uklonite sa vatre, isecite na komade i stavite na tanjir za serviranje. Prelijte ekstra devičanskim maslinovim uljem i sokom od limuna, pospite peršunom i začinite solju i biberom. Poslužite odmah i uživajte. Prijatno!
Izvor: allrecipes
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.