Ova hrana pomaže da zaspite i povećava vaš IQ 1Hrana za mozak, foto: Annebel Van den Heuvel / Panthermedia / Profimedia

Dodavanje ove jedne zdrave i ukusne hrane u vašu ishranu može vam pomoći da zaspite, a može čak i povećati vaš IQ kao rezultat toga.

Hrana utiče na celokupno zdravlje.
Dobre vesti za sve koji žele bolje da spavaju i povećaju svoj IQ—studija koju je objavio Univerzitet u Pensilvaniji pokazuje da redovna konzumacija ribe poboljšava kogniciju i pomaže ljudima da zaspu, piše The Healthy.

Takođe su otkrili da deca koja jedu ribu bar jednom nedeljno bolje zaspe i imaju viši IQ za skoro pet poena. Možete da uključite više ribe u svoju ishranu na ukusan način uz ovih pet recepata za ribu.

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama—mastima koje donose brojne zdravstvene koristi.

„Neuroni trebaju omega-3 masne kiseline za pravilnu strukturu i funkciju ćelijske membrane“, objašnjava Don Vaughn, MD, neuro naučnik sa UCLA, o značaju ishrane koja uključuje ribu. „Stoga nije iznenađujuće što nutritivna insuficijencija omega-3 masnih kiselina dovodi do kognitivnih deficita.“

Dok su prethodne studije pokazale vezu između konzumacije omega-3 i poboljšane inteligencije, nijedna nije uspostavila povezanost između poboljšanog sna, inteligencije i konzumacije ribe.

Studija objavljena u časopisu Scientific Reports obuhvatila je 541 dete u Kini, gotovo ravnomerno podeljenih između dečaka i devojčica. Istraživači su pratili konzumaciju ribe zajedno sa učincima dece na verbalne i neverbalne testove veština, kao što su vokabular i kodiranje. Roditelji su pomagali u praćenju kako dobro deca spavaju.

Nakon što su svi podaci prikupljeni i analizirani, istraživači sa Pensilvanije su otkrili da deca koja su izveštavala da jedu ribu bar jednom nedeljno postižu 4,8 poena više na IQ testovima u poređenju sa onima koji su izjavili da jedu ribu „retko“ ili „nikada“. Oni koji su redovno jeli ribu takođe su bolje spavali.

„San je ključan za zdravlje i funkciju mozga. Mozak konsoliduje važne uspomene, zaboravlja beskorisne informacije i nastavlja sa vežbanjem veština naučenih tokom dana“, kaže dr Vaughn. „Dobar san je osnova visokih performansi u pamćenju i rešavanju problema.“

Članovi istraživačkog tima takođe su primetili da loš san često ide uz antisocijalno ponašanje, slabu kogniciju i razne druge probleme—svi od kojih bi mogli biti smanjeni povećanjem količine ribe ili omega-3 masnih kiselina u ishrani.

„Jasno je da omega-3 masne kiseline utiču na strukturu i performanse mozga“, kaže Dr. Vaughn. „Ne znamo ‘pravu’ količinu konzumacije, tako da je svakako moguće da povećan unos omega-3 kroz ishranu može dovesti do malih poboljšanja u kogniciji, uz poboljšan san kao posrednički faktor.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari