Idealan obrok za prevenciju raka, prema novom istraživanju 1Foto: Rolf_52 / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Postoji mnogo faktora koji utiču na rizik od raka, od kojih su neki van naše kontrole. Međutim, izbor hrane može biti od koristi.

Izreka „Ono si što jedeš“ naglašava važnost ishrane za naše zdravlje. Dokazano je da određene namirnice mogu povećati rizik od nekih stanja, dok druge mogu pomoći u smanjenju. Pravilna ishrana, koja uključuje važne vitamine i minerale, može pomoći našem telu da bolje funkcioniše.

Istraživanje objavljena prošle godine pokazuje da ishrana može igrati ulogu u smanjenju rizika od raka, prenosi Dejli ekspres.

Istraživači u Indiji su analizirali kako hrana utiče na rizik od raka i otkrili da, iako ne postoji magični lek, određena hrana može smanjiti verovatnoću razvoja raka. Evo hrane koju su istakli.

Voće i povrće: Studija je istakla važnost ishrane bogate voćem i povrćem. Prema rečima autora studije, ova hrana je bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima koji mogu pomoći u zaštiti od raka.

Integralne žitarice: Ovo uključuje namirnice poput smeđeg pirinča, ovsa i hleba od cele pšenice, za koje su studije pokazale da mogu biti od koristi protiv raka.

Masna riba: Ribe kao što su losos, skuša i sardine mogu pomoći u smanjenju rizika od određenih vrsta raka, posebno raka debelog creva, zbog visokog nivoa omega-3 masnih kiselina.

Mahunarke: Autori studije su spomenuli da pasulj, sočivo i druge mahunarke mogu biti važan deo ishrane za prevenciju raka, prenosi index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari