Idealna poslastica za zdrava creva 1Foto: Jamie Grill / Tetra Images / Profimedia

 

Desert je neodoljiv način za zaokruživanje obroka, ali mnogi slatkiši mogu negativno uticati na varenje.

Previše šećera ili neodgovarajuća hrana mogu poremetiti ravnotežu crevne mikrobiote, što dovodi do problema sa varenjem.

Nutricionistkinja Amanda Sukeda za Newsweek navela je jogurt i voće kao „vrhunsku kombinaciju“ za ukusnu i zdravu poslasticu. Ona objašnjava kako ove dve namirnice ne samo da zadovoljavaju želju za desertom, već i hrane crevnu mikrobiotu.

Kako odabrati jogurt sa malo dodatog šećera?

Sukeda preporučuje eksperimentisanje sa različitim brendovima i vrstama jogurta kako biste pronašli onaj koji vam najviše odgovara.

„Probajte nekoliko različitih jogurta od vanile, svaki će imati drugačiji ukus“, kaže ona.

Amanda preferira jogurte guste teksture poput grčkog jogurta i predlaže punomasne jogurte za dodatni ukus, iako nisu idealni za dijete sa malo masti.

Uloga voća u zdravlju creva

Bobice, kao i borovnice, imaju posebne prednosti za creva: jačaju crevni zid, smanjuju upale i podržavaju ravnotežu mikrobiote.

„Bobičasto voće je bogato vlaknima i antioksidansima, a borovnice su mi omiljene zbog njihovog efekta na barijeru creva i upalu“, kaže Sukeda.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, prirodni šećeri u voću i mleku se ne računaju u dnevni unos šećera zbog prisutnih vlakana. Sukeda preporučuje odabir jogurta bez dodatka šećera ili sa manje od 10 grama po porciji.

Da li možemo da jedemo svaki dan ovu poslasticu?

Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje jogurta podržava zdravlje creva, reguliše apetit i održava telesnu težinu.

„Jogurt i voće su odlični kao doručak, užina ili desert“, kaže Sukeda i predlaže dodavanje putera od kikirikija ili čokoladnih mrvica za slađu verziju, prenosi index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari