Čapati je tradiocionalni indijski hleb koji se jalo lako pravi.
Sličan je lepinji, ali je mnogo tanji, kao palačinka. Ovo je recept.
Potrebno vam je:
300 g glatkog brašna
1 kašičica soli
180-200 ml vode
2 kašike ulja ili maslaca ili masti
Priprema: Od navedenih sastojaka zamesiti testo. Mesite ga 10 minuta. Zatim testo uvijte u foliju ili ga jednostavno prekrijte krpom i ostaviti da odmori oko sat vremena. Veoma je važno da voda koju koristite bude mlaka, da bi hleb bio vazdušast. Zatim testo podeliti na 6 do 8 loptica. Razvaljajte ih i opet smotajte, pustite da odmore još 15 minita i razvaljajte na veličinu tiganja.
Pre pečenja skinite višak brašna sa testa i pecite na jako dobro zagrejanom tiganju. Prvu stranu pecite 10 sekundi, a drugu nešto malo više, od 30 do 40 sekundi. I kraj, vaš beskvasni hleb je gotov. Možete da ga koristite kao tortilju i filujete ga, možete da ga mažete, opcija je mnogo, ali sigurno pred sobom imate zdrav i ukusan obrok.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.