Vaše telo se oslanja na određenu količinu holesterola u vašoj krvi za izgradnju ćelija. Međutim, previsok holesterol može dovesti do velikih srčanih komplikacija, piše Eat This, Not That.
Da li ste se zapitali šta utiče na nivo holesterola u telu?
Mnogi faktori mogu uticati na nivo holesterola u vašem telu, uključujući starost, genetiku, vežbanje i kretanje i vašu ishranu. Stručnjaci su otkrili da su zasićene i trans masti među glavnim uzrocima visokog holesterola u krvi, što znači da jedenje hrane sa niskim sadržajem zasićenih masti može biti korisnije za zdravlje srca od hrane za koju se smatra da ima niži nivo holesterola. To, međutim, ne znači da treba u potpunosti da zanemarimo holesterol u ishrani koji se nalazi u hrani koju jedemo.
Neke namirnice za koje se čini da imaju manje holesterola zapravo imaju više zasićenih masti i natrijuma. Ovo na kraju može imati veće posledice po vaše zdravlje, posebno u pogledu zdravlja vašeg srca. Nasuprot tome, neki proizvodi sa visokim sadržajem holesterola – kao što su školjke, jaja i meso organa (bubrezi, jetra, srce) – smatraju se relativno zdravijima jer takođe imaju malo zasićenih masti i mnogo hranljivih materija.
Međutim, ako ste ljubitelj mesa, obratite pažnju na ovu listu najboljih mesnih proizvoda sa niskim sadržajem holesterola koje možete jesti, a koji se takođe smatraju niskim sadržajem zasićenih masti.
Pileća prsa
Ne možete pobediti svestranost i lakoću kuvanja sa piletinom. Ako tražite meso sa niskim sadržajem holesterola i malo masti, pileća prsa su pravi izbor jer obično imaju manje masti od goveđeg ili svinjskog mesa. Pola pilećih prsa sadrži samo 73 miligrama holesterola i manje od 1 grama zasićenih masti.
Svinjski file
Neki ljudi će biti šokirani kada shvate da određeni komadi svinjskog mesa zapravo mogu biti nemasni, zdravi i da sadrže vrlo malo zasićenih masti.
Mlevena ćuretina
Prema dijetetičarki Lizi Jang, jedna od najsigurnijih stvari koje možete da uradite kada birate meso sa niskim holesterolom je da „odaberete piletinu ili ćuretinu umesto govedine i uklonite kožu pre jela“.
Mlevena ćuretina je posebno dobar izbor jer ima samo 79 miligrama holesterola i oko 2 grama zasićenih masti po porciji od 80 grama.
Nemasno mleveno meso
„Izaberite posnu ili ekstra mlevenu govedinu i ciljajte na 95% nemasne, ako možete“, kaže Jang. To je zato što ćete u 95% nemasne mlevene govedine dobiti samo 70 miligrama holesterola i 2,5 grama zasićenih masti u 110 grama.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.