Da li imate problema sa holesterolom? Možete mnogo da uradite sa hranom ako znate kako da izaberete pravu hranu, piše Aktivni.si.
Postoje neki faktori koji su van vaše kontrole kada je u pitanju visok holesterol: genetika i starost. Međutim, način života je jednako važan, jer može regulisati holesterol ili ga pregurati preko granice.
Uz vežbanje, hrana je veliki faktor kada je u pitanju holesterol, a ako ste bili kod lekara, verovatno su vam na to ukazali. Prvo, pogledajmo šta treba da izbegavate:
Prženu hranu
Ako redovno jedete prženu hranu, nećete samo akumulirati kalorije, već ćete povećati i granice „lošeg“ holesterola. Pržena hrana je bogata trans mastima, koje su štetne za zdravlje srca. Mnogo je bolje da istu hranu pripremate u rerni ili na roštilju, jer će biti zdravije, a samim tim i vaš ručak „prikladniji“. Tako ćete, osim holesterola, regulisati i težinu.
Pekarski proizvodi
Nećete mnogo naškoditi ako se tu i tamo počastite nečim sitnim iz pekare, ali ako svratite tamo svaki dan na doručak ili ručak, onda to postaje problem za vaše zdravlje. Nivo holesterola će se vremenom povećati.
To se dešava uglavnom zbog masti i rafinisanih ugljenih hidrata sadržanih u pekarskim proizvodima. Nivo triglicerida u krvi raste, izazivajući upalu, a veća je verovatnoća da ćete imati problema sa arterijama i holesterolom.
Prerađeno crveno meso
Ako treba da pazite na nivo holesterola u krvi, onda budite oprezni kada jedete kobasice, salamu, slaninu i slične proizvode koji sadrže zasićene masti i natrijum. Redovna konzumacija navedenih proizvoda može dovesti i do drugih zdravstvenih tegoba, npr. sa srcem ili povećanjem težine.
Dakle, kada želite da se počastite nekom od salama, možete to učiniti, ali ne svaki dan i svakako ne nekoliko puta dnevno. Budite umereni.
Šta treba da jedete?
Voće tamne boje
Na meti su borovnice, trešnje, kupine, crveno grožđe i slično voće. Ovo voće sadrži antocijanine, koji podižu nivo dobrog HDL holesterola i istovremeno snižavaju nivo lošeg LDL holesterola. Ovo se dešava zbog smanjenja aktivnosti vrste proteina koji pretvara HDL holesterol u LDL.
Ovsena kaša
Ovsena kaša, koju povremeno doručkujete, sadrži rastvorljivo vlakno beta glukan, koji apsorbuje LDL holesterol i uklanja ga iz organizma, a takođe smanjuje proizvodnju triglicerida.
Šta kažete na ovsene pahuljice od borovnice?
Jedna jabuka dnevno…
… može oterati loš holesterol. Još nije sasvim jasno zašto jabuke imaju takav efekat kada se redovno konzumiraju, ali se veruje da je to zbog antioksidanata i vlakana u jabuci.
Šaka oraha
Pistaći i orasi se kažu da su posebno dobri. Orašasti plodovi sadrže nezasićene masne kiseline koje pomažu u snižavanju nivoa lošeg holesterola u krvi.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.