išleriFoto: Shutterstock/Vesna Markovic

Išleri su jedan od omiljenih sitnih kolača koji se često priprema za slave, svečane ručkove i razne druge proslave. Prhki diskovi od lešnika spojeni ukusnim filom, pa preliveni čokoladom predstavljaju slatke zalogajčiće kojima je teško odoleti. Zbog toga ne čudi što se išleri među prvima razgrabe!

Išleri su i vrlo dekorativnog izgleda, zbog čega su još primamljiviji, pa iako priprema zahteva malo više vremena i truda, krajnji rezultat je apsolutno toga vredan! U nastavku pogledajte detaljan recept i lepo se zabavite tokom procesa:

Išleri

Sastojci: 

Za testo:

  • 200 g brašna
  • 100 g mlevenih lešnika
  • 100 g šećera
  • 180 g maslaca
  • 1 žumance

Za fil:

  • 140 g čokolade
  • 140 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 belance
  • 140 g šećera u prahu

Za glazuru:

Za dekoraciju:

  • sitno seckani lešnici ili šarene jestive mrvice za kolače
Išleri - recept za jedan od omiljenih sitnih kolača koji se uvek prvi razgrabi 1
Foto: Shutterstock/Vesna Markovic

Priprema:

  1. Penasto umutite maslac, šećer i žumance, pa dodajte mlevene lešnike i brašno. Zamesite glatko kompaktno testo i ostavite ga da odstoji u frižideru oko pola sata.
  2. Nakon toga, oklagijom rastanjite testo na debljinu od oko 0,5 cm, pa modlicom željene veličine vadite male diskove.
  3. Ređajte ih u pleh obložen pek papirom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 12-15 minuta na 180 stepeni C (u zavisnosti od jačine vaše rerne).
  4. U međuvremenu pripremite fil tako što ćete penasto umutiti maslac, šećer i žumance, a zatim dodati istopljenu čokoladu i 2 umućena belanceta, pa sve dobro izmešati.
  5. Pripremljen fil sipajte u poslastičarsku kesu (poželjno sa zvezdastim nastavkom zbog što lepšeg izgleda), pa na polovinu diskova nanesite pomalo fila i preklopite drugom polovinom diskova.
  6. Napravite glazuru tako što ćete na tihoj vatri otopiti čokoladu sa 2-3 kašike ulja, pa kašičicom pažljivo prelivajte išlere ili ih umačite ukoliko vam je tako lakše.
  7. Odmah ih pospite seckanim lešnicima, šarenim jestivim mrvicama ili drugim dodatkom po želji.
  8. Ostavite išlere da odstoje da se svi ukusi lepo povežu – što duže stoje, to su ukusniji i lepši. Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari