Išleri: Recept za tradicionalne kolače s neodoljivim kremastim filom 1Foto: Shutterstock, Nicolae Cirmu

 

Išleri su oduvek zauzimali važno mesto na trpezama u domovima širom naše zemlje.

Naše bake su često pravile ove sitne ukusne kolače, a ako i vama fali ovaj ukus iz detinjstva, u nastavku vam donosimo recept za išlere.

Sastojci za testo:

190 g putera
150 g mlevenih oraha
100 g prah šećera
1 žumance
220 g brašna

Za fil:

2 jaja
150 g šećera
60 g čokolade
120 g putera

Za glazuru:

60 g čokolade
2 kašike ulja

Priprema:

Umutiti puter sa prah šećerom dok ne postane penušavo, pa dodati mlevene orahe i žumance. Sve dobro sjediniti mikserom. Dodati brašno i dobro umesiti testo, zatim ostaviti da odstoji 30 minuta.
Nakon toga, razvaljati testo na debljinu od oko pola centimetra i vaditi okrugle keksiće pomoću kalupa ili čaše. Poređati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta. Paziti da ostanu svetli i da ne zagore.

Dok se keksi peku, pripremiti fil.

Jaja i šećer kuvati na pari dok se ne zgusne, a na kraju dodati iseckanu čokoladu. Ostaviti da se ohladi, pa dodati omekšali puter i sve dobro izmiksati u čvrstu kremu.
Ohlađene keksiće filovati kremom i spajati po dva, kao linzere.

Za glazuru, otopiti čokoladu i ulje na tihoj vatri i mešati dok se potpuno ne sjedine. Zatim, umočiti gornju polovinu svakog keksića u otopljenu čokoladu i ostaviti da se stegne.

Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari