Kofte su ćufte koje izgledom umeju da podsećaju na ćevapčiće, a neretko se mogu čuti i složenice „Izmir kofte“ ili „Tekirdag kofte“, po gradovima iz kojih potiče ovaj specijalitet. Na zapadu, u Inegolu, omiljene su kofte koje su karakteristične po tome što ne sadrže brojne začine, već se dodaje samo so. Iako su najbolje sa roštilja, ukusne su i one iz tiganja, piše punkufer.dnevnik.hr.
Sastojci za kofte:
- 1 kg mlevene junetine (najbolje od grudi)
- 125 g prezle
- 125 ml vode
- 1 kašika soli
- 1 kašika sode bikarbone
- 1 kašika soka od limuna
- 2 srednje glavice luka
Priprema kofti:
Pomešajte mleveno meso sa solju, vodom i prezlom u velikoj činiji i mesite oko 6-7 minuta dok ne postane čvrsto.
Pokrijte činiju i odložite u frižider da se marinira 24 sata.
Nakon 24 sata pomešajte sok od limuna i sodu bikarbonu u maloj posudi, pa dodajte u mleveno meso. Dodajte i naseckan luk i sve mešajte dok se ne sjedini.
Od smese veličine oraha oblikujte kofte nalik ćevapima ili pljeskavici. Trebalo bi da dobijete oko 30-32 kofte. Poređajte ih na tanjir, poklopite i vratite u frižider na još 2-3 sata. Kofte pecite na roštilju ili u tiganju oko 5 do 6 minuta dok ne porumene.
Kao prilog možete da poslužite salatu od pasulja, ili tabule salatu od bulgura, povrća i začinskog bilja.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.