Dijabetičari moraju da promene svoju ishranu jer određena hrana može povećati nivo glukoze, a prema endokrinolozima, najvažnije je obratiti pažnju na glikemijski indeks proizvoda.
Glikemijski indeks je numerička skala koja se koristi da odredi koliko brzo određena hrana podiže nivo glukoze u krvi. Dok, na primer, crna ribizla ima glikemijski indeks 15, za zrele banane je 60. Nizak glikemijski indeks je od 0 do 55, srednje visok glikemijski indeks je od 56 do 69, dok je visok glikemijski indeks 70 i iznad.
„Hrana sa visokim glikemijskim indeksom može dovesti do toga da telo pokuša da proizvede nalet insulina kako bi se suprotstavio brzo delujućim ugljenim hidratima, sa uobičajenim rezultatom osećanja gladi u roku od dva do tri sata“, objašnjava Diabetes.co.uk.
Za osobe sa dijabetesom, ovo može biti izuzetno opasno jer je sposobnost tela da kontroliše nivo glukoze u krvi smanjena ili uopšte ne postoji.
Najveći glikemijski indeks imaju peciva, suvo voće, šećer i jela sa dodatkom šećera, te dijabetičari treba da ih izbegavaju.
Što se tiče namirnica koje su idealne za dijabetičare, lekari izdvajaju razne žitarice, uključujući ječam, povrće, posebno zelenu salatu, luk, beli luk, zelje, tikvice i tikvice.
Dijabetičari mogu da jedu i neko voće – najbolje bobice, šljive, kivi i grejpfrut. Nezaslađeni mlečni proizvodi su takođe dozvoljeni za dijabetičare. Pored toga, u ishranu se mogu uključiti sirevi, svež sir i jaja.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.