Britanski lekar je otkrio koji su to načini ishrane pre konzumiranja alkohola koji mogu pomoći da se izbegne brzo opijanje, a možda čak i smanji efekat mamurluka.
Mamurluk možete da preupredite, najbolje je da uopšte ne pijete, ali ako baš morate, vreme slavlja je u toku, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite, a da ujutru ne ustajete sa glavoboljom.
Dok je sezona zabava u punom jeku, mnogi se pitaju postoji li način da se izbegne prekomerno pijenje i smanji verovatnoća za teške posledice narednog dana.
Doktor Karan Raj, lekar opšte prakse u britanskom NHS-u i popularni TikTok influencer sa više od pet miliona pratilaca, podelio je svoje preporuke i razjasnio jedan često pominjani mit u vezi sa konzumiranjem hrane pre pijenja alkohola.
Savet Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) jeste da je najbolji pristup konzumiranju alkohola umerenost, kako bi se smanjio negativan uticaj na zdravlje. Ipak, ako uživate u prazničnim trenucima, postoje načini kako da izbegnete brzo opijanje i ublažite posledice mamurluka, prema rečima doktora Rajana.
Njegovi saveti dolaze nakon što je jedna TikTok korisnica podelila video u kojem tvrdi da je sir ključ za smanjenje rizika od mamurluka. Ona je objasnila da sir sadrži proteine, masti i složene ugljene hidrate koji mogu „obložiti“ želudac i tako smanjiti negativne efekte alkohola.
Međutim, doktor Raj nije bio saglasan sa ovom tvrdnjom. On je objasnio da je nemoguće stvoriti fizičku barijeru u stomaku koja bi sprečila brzo opijanje. „Ne možete obložiti stomak pre pijenja alkohola i time usporiti apsorpciju,“ rekao je on, dodajući da alkohol većinom biva apsorbovan u tankom crevu.
@dr.karanrHow to reduce or avoid a hangover?♬ original sound – Dr Karan Raj
Ipak, Raj je ponudio korisne savete. On predlaže da se pre konzumiranja alkohola jedu obroci bogati mastima, proteinima i vlaknima, jer ovi nutrijenti usporavaju proces varenja, čime se usporava apsorpcija alkohola.
Doktor je upotrebio balon i cev kako bi demonstrirao svoju poentu, objašnjavajući da ovi nutrijenti usmeravaju želudac da hranu oslobađa sporije, što odlaže ulazak alkohola u tanko crevo i omogućava postepeno apsorbovanje u krvotok, usporavajući efekat opijanja.
Doktor je napomenuo da ovo važi za sve vrste hrane, jer ključni faktor nije specifičan tip hrane, već ukupni unos kalorija, koji usporava pražnjenje želuca i ceo proces varenja.
Takođe, objasnio je zašto alkohol u kombinaciji sa napicima bez kalorija čini da se brže opijemo, dok napici bogati mastima i šećerima imaju suprotan efekat. Šećer i kalorije podstiču oslobađanje probavnih hormona poput gastrina, koji usporavaju varenje i apsorpciju alkohola.
CDC preporučuje umerenu konzumaciju alkohola, sa maksimalno dva pića dnevno za muškarce i jednim ili manje za žene.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.