Jabukovo sirće je kiselkasti voćni napitak koji se dobija fermentacijom jabukovog soka ili celih jabuka. Često se koristi u kulinarstvu kao preliv za salate, marinadu, ili kao sastojak u raznim jelima. Osim toga, često se koristi kao prirodni konzervans, ali i kao sredstvo za čišćenje i dezinfekciju domaćinstva.
Jabukovo sirće je vrlo zdrav napitak koji može pomoći u boljem i lakšem varenju, regulaciji nivoa šećera u krvi, mršavljenju i održavanju zdrave telesne težine, kao i jačanju imuniteta, što je u sezoni virusa, koja nam stiže, jako važno. Stoga, iskoristite sezonu jabuka, i pored divnih poslastica poput lenje pite sa jabukama, napravite i jabukovo sirće koje možete koristiti na razne načine. Sledi detaljan recept:
Jabukovo sirće
Sastojci:
- 6-8 zrelih jabuka
- 1 litar vode (filtrirane ili prokuvane)
- 100-150 g šećera (po ukusu)
Priprema:
- Operite jabuke i isecite ih na komade (ne morate ih ljuštiti ili cediti).
- Stavite iseckane jabuke u stakleni sud ili drvenu posudu. Dodajte šećer i prelijte sve vodom tako da pokrije jabuke.
- Pokrijte sud gazom ili čistom krpom i osigurajte je gumicom. Ostavite na tamnom i toplom mestu (oko 20-25°C) na 3-4 nedelje.
- Svakodnevno mešajte smesu da bi se sprečila pojava plesni i da sok ravnomerno fermentiše.
- Nakon 3-4 nedelje, procedite tečnost kroz gazu ili cediljku u čistu staklenu flašu. Čvrste delove jabuka uklonite.
- Vratite tečnost u sud i ponovo pokrijte gazom. Ostavite još 4-6 nedelja, mešajući povremeno.
- Nakon ovog perioda, jabukovo sirće bi trebalo da bude spremno. Ukoliko vam se svidi kiselost, možete ga flaširati, a ako želite jaču kiselost, ostavite ga još nekoliko nedelja.
- Čuvaj sirće na hladnom i tamnom mestu i koristite po potrebi.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.