jabukovo sirćeFoto: Shutterstock/Madeleine Steinbach

Jabukovo sirće je kiselkasti voćni napitak koji se dobija fermentacijom jabukovog soka ili celih jabuka. Često se koristi u kulinarstvu kao preliv za salate, marinadu, ili kao sastojak u raznim jelima. Osim toga, često se koristi kao prirodni konzervans, ali i kao sredstvo za čišćenje i dezinfekciju domaćinstva.

Jabukovo sirće je vrlo zdrav napitak koji može pomoći u boljem i lakšem varenju, regulaciji nivoa šećera u krvi, mršavljenju i održavanju zdrave telesne težine, kao i jačanju imuniteta, što je u sezoni virusa, koja nam stiže, jako važno. Stoga, iskoristite sezonu jabuka, i pored divnih poslastica poput lenje pite sa jabukama, napravite i jabukovo sirće koje možete koristiti na razne načine. Sledi detaljan recept:

Jabukovo sirće

Sastojci:

  • 6-8 zrelih jabuka 
  • 1 litar vode (filtrirane ili prokuvane)
  • 100-150 g šećera (po ukusu)
Jabukovo sirće - recept za zdrav napitak koji reguliše nivo šećera u krvi, topi kilograme i jača imunitet 1
Foto: Shutterstock/Alter-ego

Priprema:

  1. Operite jabuke i isecite ih na komade (ne morate ih ljuštiti ili cediti).
  2. Stavite iseckane jabuke u stakleni sud ili drvenu posudu. Dodajte šećer i prelijte sve vodom tako da pokrije jabuke.
  3. Pokrijte sud gazom ili čistom krpom i osigurajte je gumicom. Ostavite na tamnom i toplom mestu (oko 20-25°C) na 3-4 nedelje.
  4. Svakodnevno mešajte smesu da bi se sprečila pojava plesni i da sok ravnomerno fermentiše.
  5. Nakon 3-4 nedelje, procedite tečnost kroz gazu ili cediljku u čistu staklenu flašu. Čvrste delove jabuka uklonite.
  6. Vratite tečnost u sud i ponovo pokrijte gazom. Ostavite još 4-6 nedelja, mešajući povremeno.
  7. Nakon ovog perioda, jabukovo sirće bi trebalo da bude spremno. Ukoliko vam se svidi kiselost, možete ga flaširati, a ako želite jaču kiselost, ostavite ga još nekoliko nedelja.
  8. Čuvaj sirće na hladnom i tamnom mestu i koristite po potrebi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari