jafa tortaFoto: Shutterstock/DUSAN ZIDAR

Jafa torta je ukusna sočna poslastica koja na najbolji način kombinuje čokoladu, biskvit i pomorandžu. Ovaj raskošan desert savršen je za zimske slave, rođendane, ali i druga slavlja, a u njegovom ukusu uživaju sve generacije.

Jafa torta je desert koji će oduševiti sve one koji vole istoimeni keks ili kolač, samo što je ovde reč o još slojevitijem i kremastijem ukusu koji se topi u ustima. U nastavku pogledajte kako ovu bogatu poslasticu, uz malo truda i vremena, možete napraviti kod kuće – recept, koji smo preuzeli sa sajta Miss7, pogledajte u nastavku:

Jafa torta

Sastojci:

Za biskvit:

  • 250 g putera
  • 300 g šećera
  • 4 velika jajeta
  • 100 g punomasnog jogurta
  • 300 g brašna
  • 2 kašičice kore praška za pecivo
  • korica od 4 velike pomorandže

Za fil od pomorandže:

  • sok od pomorandže od 5 velikih pomorandži (oko 500 ml)
  • 100 g šećera
  • 6 listova želatina

Za čokoladni preliv:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 200 g rendane mlečne čokolade
  • 100 g rendane crne čokolade

Za dekoraciju:

  • korica 1 pomorandže
  • 2 kašike marmelade od kajsije
Jafa torta: Recept za raskošnu poslasticu koja je idealna za zimska slavlja i rođendane 1
Jafa torta; foto: Shutterstock/DUSAN ZIDAR

Postupak:

  1. Pouljite kalup za biskvit prečnika 23 centimetra.
  2. Prvo napravite fil za tortu veličine oko 20 cm (možete i dan ranije). Sa četiri pomorandže skinite koru i ostavite sa strane (koristićete ih za biskvit). U činiju stavite sok od 5 pomorandži i šećer i lagano zagrejte dok se šećer ne istopi. U međuvremenu stavite listiće želatina u hladnu vodu dok ne omekšaju. Želatin izvadite iz vode, ocedite i stavite u zagrejani sok. Mešajte dok se želatin ne rastvori. Sipajte smesu u kalup za pečenje i ostavite da odstoji 4 sata ili preko noći.
  3. Zagrejte rernu na 160 stepeni. Sve sastojke za biskvit stavite u činiju i mešajte dok smesa ne postane glatka. Stavite smesu u pleh, pa pecite 55 minuta. Nakon pečenja, ohladite 15 minuta, okrenite biskvit i ostavite da se ohladi.
  4. Za čokoladni preliv zagrejte slatku pavlaku, u manjoj posudi zagrejte čokoladu, pa je prelijte slatkom pavlakom. Ostavite 10 minuta, pa sve dobro promešajte. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  5. Na biskvit stavite fil od pomorandže, zatim prelijte čokoladnim prelivom, po želji tortu možete ukrasiti koricom pomorandže i malo zagrejati marmeladu od kajsija, pa stavite na vrh.
  6. Poslužite odmah ili nakon 24 sata, jer će tada jafa torta biti mnogo zukusnija. Prijatno!

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari