Jafa torta je ukusna sočna poslastica koja na najbolji način kombinuje čokoladu, biskvit i pomorandžu. Ovaj raskošan desert savršen je za zimske slave, rođendane, ali i druga slavlja, a u njegovom ukusu uživaju sve generacije.
Jafa torta je desert koji će oduševiti sve one koji vole istoimeni keks ili kolač, samo što je ovde reč o još slojevitijem i kremastijem ukusu koji se topi u ustima. U nastavku pogledajte kako ovu bogatu poslasticu, uz malo truda i vremena, možete napraviti kod kuće – recept, koji smo preuzeli sa sajta Miss7, pogledajte u nastavku:
Jafa torta
Sastojci:
Za biskvit:
- 250 g putera
- 300 g šećera
- 4 velika jajeta
- 100 g punomasnog jogurta
- 300 g brašna
- 2 kašičice kore praška za pecivo
- korica od 4 velike pomorandže
Za fil od pomorandže:
- sok od pomorandže od 5 velikih pomorandži (oko 500 ml)
- 100 g šećera
- 6 listova želatina
Za čokoladni preliv:
- 300 ml slatke pavlake
- 200 g rendane mlečne čokolade
- 100 g rendane crne čokolade
Za dekoraciju:
- korica 1 pomorandže
- 2 kašike marmelade od kajsije
Postupak:
- Pouljite kalup za biskvit prečnika 23 centimetra.
- Prvo napravite fil za tortu veličine oko 20 cm (možete i dan ranije). Sa četiri pomorandže skinite koru i ostavite sa strane (koristićete ih za biskvit). U činiju stavite sok od 5 pomorandži i šećer i lagano zagrejte dok se šećer ne istopi. U međuvremenu stavite listiće želatina u hladnu vodu dok ne omekšaju. Želatin izvadite iz vode, ocedite i stavite u zagrejani sok. Mešajte dok se želatin ne rastvori. Sipajte smesu u kalup za pečenje i ostavite da odstoji 4 sata ili preko noći.
- Zagrejte rernu na 160 stepeni. Sve sastojke za biskvit stavite u činiju i mešajte dok smesa ne postane glatka. Stavite smesu u pleh, pa pecite 55 minuta. Nakon pečenja, ohladite 15 minuta, okrenite biskvit i ostavite da se ohladi.
- Za čokoladni preliv zagrejte slatku pavlaku, u manjoj posudi zagrejte čokoladu, pa je prelijte slatkom pavlakom. Ostavite 10 minuta, pa sve dobro promešajte. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Na biskvit stavite fil od pomorandže, zatim prelijte čokoladnim prelivom, po želji tortu možete ukrasiti koricom pomorandže i malo zagrejati marmeladu od kajsija, pa stavite na vrh.
- Poslužite odmah ili nakon 24 sata, jer će tada jafa torta biti mnogo zukusnija. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.