JagodeJagode, foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

Stručnjaci su otkrili da ništa kod jagode nije za bacanje i da svaki deo treba iskoristiti.

Hirurg i kreator TikTok sadržaja dr. Karanu Rajanu objašnjava kako vrh jagode, odnosno njen lisnati deo, ima nutritivnu vrednost jednaku samoj bobici, piše N1 Sarajevo.

“Lišće je prepuno polifenola, koji su antioksidansi, a lišće sadrži gotovo isto toliko vitamina C kao bobice”, otkrio je doktor, piše ovaj medij.

Nastavio je da objašnjava, kako se navodi, da gornji dio sadrži i druge hranjive tvari poput magnezija, kao i dodatnu količinu vlakana.

Peteljke jagoda takođe možemo koristiti u razne druge svrhe, navodi se u tekstu. Bloger o hrani, piše N1 Sarajevo, The Purposeful Pantry naveo je niz recepata za vrhove jagoda, uključujući ocat, sirupe, čaj, pa čak i salsu.

Istraživanje koje je u avgustu 2023. objavio Univerzitet San Dijego, piše u tekstu, pokazalo je da svakodnevna konzumacija jagoda može poboljšati kognitivne funkcije, sniziti krvni pritisak i povećati antioksidativni kapacitet osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari