Ovih dana ćemo obeležiti dva veoma lepa radosna praznika. Jedan je Sveti Trifun pravoslavni praznik posvećen vinogradarima i vinarima, a drugi je praznik zapadne verske tradicije Sveti Valentin posvećen zaljubljenima, koji se poslednjih godina kupovinom poklona obeležava sve više i kod nas.
Zajedno obeležavanje i slavljenje ljubavi može da da vrhunsko uživanje, kada voljenoj osobi pored dobre flaše vina sorte prokupac ili crne tamjanike, sami napravite jagode u čokoladi. Postupak je krajnje jednostavan, jagode su se već pojavile i to krupne velike, pa ubeležite u svoj planer šta sledeće nedelje napraviti kao iznenađenje voljenoj osobi.
Pripremite jagode u čokoladi i uživajte u lepoti i jednostavnosti ovog slatkiša.
Šta nam je sve potrebno:
- 500g jagoda
- 200g crne čokolade
- 50g putera (ulje)
Način pripreme:
- Jagode oprati i osušiti papirnim ubrusom. Tajna za savršeno obloženo voće čokoladom jeste da jagode ili drugo voće dobro ohladimo pre potapanja u čokoladu. Taj proces nam pomaže da se čokolada pre stvrdne.
Otopiti čokoladu sa puterom bilo u mikrotalasnoj pećnici ili na pari. Čokoladu sve vreme mešati prebaciti u šolju ili dublju posudu i nakon toga ostaviti da se prohladi nekoliko minuta na sobnoj temperaturi.
- Potom jagode uranjati u čokoladu i time ih oblažemo. Jagode se mogu držati za peteljke ili staviti čačkalici ili neki drveni štapić kao pomoć. Sam proces uranjanja je veoma kratak.
- Jagode odlagati na papir za pečenje i ostaviti da se ohlade. Dekorisanje je posebna priča, jagode možete obložiti i belom čokoladom, pa ukrašavati kontra bojama, napraviti mali fišek u koji sipamo čokoladu pa istiskivanjem sadržaja prelaziti preko jagoda. Ukrasiti šarenim mrvicama, srcima, možda nekim koštunjavim voćem.
- Ako vam ostane nešto čokolade, poslužiće vam i drugo voće, pomorandže ili jabuka, banana.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.