jajaFoto: Shutterstock/Oksana Mizina

Iako mnogi misle da jaja negativno utiču na zdravlje srca, kardiohirurg Džeremi London tvrdi drugačije.

„Holesterol iz hrane zapravo ne utiče na ukupan nivo holesterola u telu koliko smo nekada mislili“, objasnio je dr London za Fox News Digital.

Prema njegovim rečima, jaja su odličan izvor proteina i bogata su mineralima i mikronutrijentima kao što su vitamin D, B12, selen i holin, piše Index.hr.

jaja
Foto: Shutterstock/OlgaBombologna

Jaja i holesterol

„Ispostavilo se da nisu rizik kakvim su se smatrala 70-ih i 80-ih godina“, rekao je on, dodajući da se sada smatraju odličnim izborom hrane. Američko udruženje za srce navodi da je jedno jaje dnevno bezbedno za srce za zdrave odrasle osobe, dok su dva prihvatljiva za starije osobe sa normalnim holesterolom.

Dr London je istakao da većina nutritivne vrednosti zapravo potiče od žumanceta, dok je belance bogato proteinima.

Na kraju, doktor je naglasio da je konzumacija jaja lični izbor. „Slušajte svoje telo, pratite svoje biomarkere i napravite plan ishrane koji je potpuno prilagođen vama“, zaključio je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari