JajaJaja, foto: Matt Lincoln / ImageSource / Profimedia

Jaja su odličan izvor protein.

Jaja mogu da se pripremaju na različite načina, ipak postoji najzdravija opcija.
Kako piše Healthdigest najzdraviji način pripreme je poširanje.
Kada poširate jaje, potrebno je samo nekoliko osnovnih stvari: šerpica, dovoljno vode da pokrije jaje i samo jaje.
Za samo nekoliko minuta dobijate potpuno skuvano jaje koje je spremno za serviranje. Međutim, jednostavnost nije jedina prednost poširanja jaja.
Takođe sebi servirate obrok koji čini nešto važno za vaš nivo holesterola, što je posebno važno ako već imate povišene vrednosti.
Kakvu tačnu vezu imaju poširana jaja i povišen holesterol objasnio je dr Kris Mor, savetniku za fitnes i ishranu u Fortune Recommends Health.
Prema njegovim rečima, poširana jaja nude nekoliko prednosti ako pokušavate da održite ili smanjite svoje masnoće.
Kao što objašnjava dr. Mor, poširanjem “ne koristite dodatne masti poput ulja ili putera, koje se obično koriste prilikom prženja. Poširanje ne dodaje mast ili kalorije i čuva hranljive materije jaja, čineći obrok hranljivim.”
Jaja prirodno sadrže značajnu količinu holesterola — oko 186 miligrama po velikom jajetu, prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA). To je relativno visoko, posebno kada se uzme u obzir da Američka asocijacija za srce (AHA) savetuje da se unos holesterola ograniči na što je moguće niži nivo. (Preporuke su ranije limitirale holesterol na 300 miligrama dnevno, ali je AHA ublažila preporuke za specifičan broj.) Ipak, poširanje jaja osigurava da se ne unosi dodatni holesterol.

Poširanje nudi još jednu prednost

Prema dr Krisu Moru poširanje jaja uključuje kuvanje na nižim temperaturama i ne izlaže jaje direktno toplini, što pomaže u smanjenju oksidacije holesterola.
Niste upoznati sa procesom oksidacije holesterola ili zašto je to važan koncept? Verovatno ste čuli za holesterol sa niskom gustinom lipoproteina (LDL). Smatra se „lošim“ oblikom holesterola jer, kako napominje Healthline, sadrži oksidovani holesterol koji se lepi za unutrašnjost vaših arterija. Vremenom, oksidovani holesterol uzrokuje sužavanje arterija, otežavajući im pumpanje krvi.
Kada oksidira holesterol se lepi za arterije, a vidoke temperature, poput kuvanja su samo okidači da oskidiranje holesterola. Poširanje zahteva samo da jaja budu izložena umerenom stepenu toplote na kratak period, čime holesterol u jajima manje oksidira i pa je takav ob rok zdraviji za krvne sudove.
Iako možete jesti svoja poširana jaja samostalno kako biste kontrolisali holesterol, možete da dodate zdrave namirnice i ceo obrok učinite još zdravijim.
Recimo, ako dodate hleb od celog zrna, u vaš obrok ćete dodati i vlaknapa ćete osim holesterola kontrolisati i šećer u krvi; Mayo klinika napominje da unos od pet do deset grama vlakana dnevno može smanjiti LDL holesterol.
Možete da dodate i povrće, pa prema dr Moru dodavanjem kockica avokadaunosite zdrave masti i vlakna, a ako jedete paradajz i papriku unosite vitamine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari