Japanska jabuka Kaki, zdravlje sa dalekog istoka 1Foto: Pixabay / WebArts

Jabuka Kaki potiče iz Japana, gde postoje stabla stara više od 500 godina, a zanimljivo je što u zimskom periodu sa grana potpuno opadne lišće i ostanu samo narandžasti plodovi, poput lampiona na krošnjama.

Od skoro se može kupiti i kod nas po vrlo pristupačnoj ceni. Ova biljka blagog ukusa, koji malo podseća na kajsiju i bundevu, obiluje zdravim svojstvima, a prvenstveno vitaminom C, neizostavnim u hladnim danima.

Takođe je bogata, biljnim vlaknima i fruktozom, što pomaže u snižavanju nivoa holesterola, regulaciji varenja, a mogu je jesti i osobe sa povišenim šećerom u krvi.

Istočna narodna medicina koristi plodove kaki jabuke u lečenju upale creva, problema sa želucem, bolestima jetre i žuči, kao i u lečenju hemoroida, a poznata je još i po svojim antibakterijskim i antibiotskim svojstvima. Iz svih ovih razloga, za postizanje najboljeg učinka, potrebno je konzumirati je svakodnevno u kontinuitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari