japanske palačinkeFoto: Shutterstock/Nina Firsova

Japanske palačinke su posebna vrsta palačinki koje odlikuje izuzetna mekoća i vazdušastost. Male, okrugle i pufnaste, one izgledom podsećaju na kombinaciju suflea i američkih palačinki, a glavna caka je da imate sveža, i po mogućstvu, domaća jaja kako bi bile penaste i imale lepu žutu boju.

Japanske palačinke služe se posute prah šećerom, uz dodatak omiljenog voća. Budući da nisu previše slatke, ove lagane palačinke mogu se jesti ne samo za desert, već i za doručak ili užinu. A kako nam se bliže praznici, eto zanimljivog predloga za slatko posluženje ili uživanje sa najmilijima u nešto drugačijem obroku. U nastavku pogledajte detaljne instrukcije:

Japanske palačinke

Sastojci:

  • 1 žumance
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika mleka
  • 3 kašike brašna
  • ¼ kašičice praška za pecivo
  • 2 belanceta
  • ⅛ kašičice vinskog kamena
  • 1 kašika + 1½ kašičica šećera
Japanske palačinke: Recept koji morate da probate 1
Foto: Shutterstock/Nina Firsova

Priprema:

  1. Mutite žumance i šećer dok ne postanu penasti i bledi. Umešajte mleko i prosejte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Mutite kratko, ali tako da nestanu grudvice.
  2. Umutiti belanca i vinski kamen (on se koristi kako bi se smesa učvrstila) u čvrst sneg.
  3. Malo po malo dodajte šećer i videćete kako smesa postaje sve sjajnija kako se šećer topi u belancima, ali nemojte previše mutiti kako smesa ne bi splasnula.
  4. Dodajte četvrtinu belanaca u mešavinu od žumanceta, pa gumenom lopaticom mešajte nežno u jednom pravcu kako ne bi previše vazduha izašlo iz smese. U tom slučaju japanske palačinke neće biti dovoljno vazdušaste.
  5. Nastavite postupak sve dok ne dodate sva belanca, pa sve lagano promešajte kako biste dobili glatku, penastu smesu.
  6. Duboki tiganj za koji imate odgovarajući poklopac prebrišite pouljenim kuhinjskim ubrusom, ali tako da ne ostanu kapljice ulja, već samo tanki sloj kako se palačinke ne bi zalepile.
  7. Na zagrejan tiganj stavite veliku kašiku pripremljene smese za palačinke, pa smanjite vatru na nisku.
  8. U jednoj turi, ako imate veći tiganj, idealno bi bilo da ispečete tri palačinke odjednom – da ne pečete samo jednu po jednu, a da opet ne pretrpate tiganj kako se palačinke ne bi dodirivale. Osim toga, bitno je i koliko vam je dubok tiganj, jer poklopac ne sme da dodiruje vrh palačinki.
  9. Kada stavite mešavinu za palačinke u tiganj, poklopite i ostavite da se palačinke peku 4 do 5 minuta.
  10. Nakon toga skinite poklopac i dodajte još jednu kašiku smese u svaku palačinku (pre okretanja). Okrenite i pecite još 5 do 6 minuta.
  11. Vruće japanske palačinke pospite prah šećerom, poslužite sa voćem po želji i uživajte! Prijatno!

Izvor: Index.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari