Pored već dobro poznatog sušija, japanska kuhinja nam nudi i raznovrsna jela kao što su: ramen, miso supa, tempura, edamame (soja kuvana u ljusci), gyoza, udon nudle, donburi, okonomiyaki, tendon, anko- poslastica od crvenog pasulja i mnoga druga, koja zaista morate probati.
Ramen je jelo koje se sastoji od tri glavne celine: supe, ramen rezanaca i raznih dodataka, koji se stavljaju na rezance neposredno pred samo posluživanje.
Japanci su pšenične nudle usavršili koristeći sopstvenu tehniku, tako da imamo više vrsta ramena Shio ramen, Miso ramen, Shoyu ramen, svaka oblast u Japanu ima drugačiji recept za pripremu ovog popularnog jela. Glavna tajna dobrog ramena je u dugo kuvanim raznim vrstama supa kao što je (pileći bujon, riblji, mesni, povrtni). Razlikujemo ih i po tome šta stavljamo kao dodatke: piletinu, povrće, pečurke, svinjetinu, soja sos, tofu sir, jaja, nori alge.
Ali ono što je konstantno kod pripremanja ramena bilo gde u svetu su nudle.
Dajemo vam pojednostavljen i prilagođen recept, ukoliko ne nađete neki sastojak za pripremu ovo jela.
Evo šta nam je sve potrebno:
- bujon, skuvan ili napravljen od kocke za supu
- 50 g svežeg đumbira
- beli luk
- čili u prahu ili ulje
- soja sos
- so po potrebi
- 1 jaje
- mladi luk
- nori alge
- meso: piletina, marinirana slanina, škampi, govedina, tofu, šta volite.
- vegetarijanska varijanta: samo povrće, soja, kukuruz, krastavac, spanać.
Rezanci:
- Ramen nudle 1 pakovanje, dovoljne za 2 obroka.
Ukoliko ne nađete ramen nudle, slobodno uzmite instant nudle sa dodacima (supermarketi).
Dodatke koje nađete u nudlama čili u ulju, beli luk u prahu je u kesicama slobodno dodajte u bujon prilikom kuvanja.
Način pripreme:
– U posudu sipati bujon koji ste prethodno pripremili (oko ½ l), dodati naseckani đumbir, beli luk i čili, sve to kuvati oko 10 minuta, potom dodati 1-2 kašike soja sosa, kuvati još dva minuta i time smo završili supu.
– Pripremamo sledeće, rovito kuvano jaje, ukoso naseckani mladi luk kao i piletina ili slanina ili neko drugo meso isto isečeno na listiće, povrće. Meso možete iseći na listiće i propržiti na ulju sa belim lukom, soja sosom i nekoliko kapi ulja od susama.
– Rezance prelijemo ključalom vodom i ostavimo 2-3 minuta nakon toga ih ocedimo.
Serviramo na sledeći način:
U duboku keramičku posudu stavimo bujon i to 1/3 posude, potom rezance, sa strane ne više od dva komada mesa, od gore polovinu kuvanog jajeta, luk, povrće i alge ukoliko ih imate.
Ramen se služi topao, kao izuzetno krepka i zdrava supa.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.