Prava je šteta propustiti sve ovo divno voće i ne sačuvati nešto za dugu i hladnu zimu – ono doba godine kada, sem ako nije iz uvoza ili papreno skupo, voće postaje, još malo pa luksuz.
Mnoštvo žena u današnje vreme i ne razmišlja o zimnici. Prošla su ta vremena, to je tako „staromodan i dosadan proces“, jer u bilo kom godišnjem dobu sve može da se kupi.
Međutim, Jasmina Jovanović jedna je od onih žena koja voli taj stromodni proces, a isto tako uvek isprobava nove metode, na malom uzorku. Probala je i džem iz rerne, i džem kuvan na uobičajen način i onaj sa džemfiksom.
„Prošle godine sam otkrila kompot kuvan u sudomašini. U početku sam samo bila radoznala i nisam previše bila ubeđena da bi tako nešto opstalo čitave zime. Ali kada su mi se kockice složile, shvatila sam da bi to kuvanje u sudomašini moglo da se smatra jednim od vidova pasterizacije“, rekla je Jasmina za detinjarije.com.
Postupak za kompot iz sudomašine teče ovako:
„Dobro oprane tegle, poklopce i voće pripremiti. Voće treba da bude ni prezrelo ni zeleno, i bez ikakvih oštećenja – manje tačkice i tragove nagnječenja slobodno uklonite nožem sa zdravog mesa (ako su recimo u pitanju breskve ili kajsije). Potrebno je ukloniti koštice iz voća koje ga ima. Mada, po receptu, višnje, marele i trešnje mogu i sa košticama jer su sitne. Ja sam i iz marela vadila koštice, vi kako želite. Čiste tegle puniti voćem u koje ste umešali šećer po želji. Breskvama sam stavljala dve supene kašike na teglu a marelama jer su kiselije po tri supene kašike šećera. Voće ne punimo baš do samog vrha, ostavimo možda dva prsta do kraja tegle praznog, ali tu ćemo sipati vodu. Vodu punimo do samog vrha tegle, pre zatvaranja, kašikom blago pritisnemo voće da vidimo da li je upilo tečnosti koliko može i da eventualno istisnemo vazduh ako je negde ostao. Važno je da poklopci dobro dihtuju da nam tokom kuvanja ne iscuri tečnost, ako se desi da iscuri, bez sekiracije, pojedite to voće odmah, ne čuvajte tu teglu jer nije sigurno da će opstati“, objasnila je Jasmina, pa dodala:
„Tegle poređajte onako kako su najstabilnije, u slučaju moje sudomašine jedini stabilni način je bio da ih polegnem, ali nije bitno. Važno je da ostanu cele u toku kuvanja“.
Sudomašinu uključujemo na program sa najvišom temperaturom, i za ovaj proces nam nikako nije potrebna tableta. Kada se proces završi, ne otvarajte odmah sudomašinu, kao što to radimo u slušaju pranja sudova. Ne, naprotiv, neka što duže ostane da se postepeno hladi, ako je moguće i preko noći.
Vaš kompot je gotov. Samo ćete spakovati tegle na tamno i hladno mesto i čekati (ili ne čekati) prvi sneg da se sladite voćem.
Jedina napomena je da jednom otvorenu teglu ne treba držati na sobnoj temperaturi, jer je bez ikakvih konzervanasa i vinobrana. Pravac frižider ili stomačić.
„I još jedna napomena, ovo nije moja ideja, ali bojim se da više ne znam nikoga bih navela kao idejnog tvorca… negde na youtube sam našla video uputstvo – i primenila“, rekla je Jasmina, a prenosi detinjarije.com.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.