Mladi luk je ukusan dodatak salatama, omletima i brojnim drugim jelima. On je i prava superhrana jer je bogat vitaminima, mineralima i mnogim drugim dragocenim hranljivim materijama. Jestivi su i zeleni i beli deo, a ukus mu je blaži od običnog luka, pa ga i deca lakše prihvataju.
Počnimo sa vitaminima A, C, K, B9 i B6, kojih ima u izobilju u mladom luku, kao i kalcijumom, gvožđem, cinkom i kalijumom. Od fitonutrijenata, tu su bogato zastupljeni flavonoidi kempferol, kvercetin, antocijanini i fenolne materije, koji imaju snažna antioksidativna, antiinflamatorna i antimikrobna svojstva, koja u velikoj meri pomažu u detoksikaciji jetre.
Zahvaljujući svom antivirusnom i antibakterijskom dejstvu, mladi luk je pravi prirodni lek za lečenje prehlade i raznih virusnih infekcija, kao i odlična prevencija. Naravno, treba dodati i da obilje vitaminom C, koji jača imunitet, a za dnevnu preporučenu dozu ovog vitamina dovoljno je pojesti pola mladog luka dnevno.
Međutim pored toga što ćete se zaštititi od dosadnih prehlada, redovna konzumacija mladog luka može poboljšati i varenje. Naime, on sadrži vlakna koja pospešuju kretanje stolice, blagotvorno utiču na otečena creva i održavaju sistem za varenje visoko aktivnim.
Mladi luk takođe pomaže u održavanju normalnih vrednosti pritiska jer je bogat kalijumom, a osim toga, povećava proizvodnju dobrog ili HDL holesterola i smanjuje količinu lošeg ili LDL holesterola, čime pomaže u smanjenju rizika od srčanog udara i moždani udar i druga kardiovaskularna oboljenja.
Mladi luk je izuzetno zdrava i bezbedna namirnica, ali ga neki ljudi, poput običnog luka, teško podnose. Zato ljudi sa osetljivim stomakom ili oni koji pate od gastritisa treba da ga konzumiraju u ograničenim količinama. To ne znači da ga se morate potpuno odreći, jer bi to bila šteta s obzirom na zdravstvene prednosti koje donosi, već samo da malo smanjite unos na količinu koja vam neće praviti probleme.
Druga grupa ljudi koja treba da bude oprezna sa prekomernom konzumacijom mladog luka su oni koji uzimaju lekove protiv zgrušavanja krvi. Naime, mladi luk je bogat vitaminom K, koji ima suprotan efekat od lekova protiv zgrušavanja, ali i u ovom slučaju savet je da ga se ne odričete u potpunosti, već samo proverite sa lekarom kolika je količina ovog povrća bezbedna za konzumiranje, prenosi živim.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.