Jedna promena u ishrani može da dovede do bolesti srca, tvrde lekari 1Foto: Balazs Kovacs / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Mnogi od nas su svesni važnosti unosa dovoljno proteina u ishranu.

Proteini se sastoje od aminokiselina koje su neophodne za izgradnju i obnovu mišića i kostiju. Takođe pomažu u stvaranju hormona i enzima i mogu se koristiti kao izvor energije. Iako je istina da treba da uključimo proteine u našu ishranu, jedan lekar je izdao upozorenje kada je u pitanju pokušaj povećanja unosa proteina.

Govoreći na BBC Morning Live, doktor Ksand van Tuleken pozvao je ljude da vode računa o vrsti proteina koju konzumiraju.

Prvo, savetovao je da je neophodno održavati stabilan unos kvalitetnih proteina jer se telo bori da ih skladišti – za razliku od masti ili ugljenih hidrata. Međutim, on je naveo da hrana za koju se reklamira da sadrži više proteina nije uvek najzdravija opcija. To je zato što su mnoge od njih zapravo ultra-obrađena hrana, prenosi Mirror.

To može značiti da se svaka zdravstvena korist od konzumiranja dodatnih proteina suprotstavlja konzumiranjem ultra-obrađene hrane. Ultra-obrađena hrana je povezana sa povećanjem telesne težine i drugim zdravstvenim problemima .

„Ljudi pričaju o kvalitetnim proteinima, ali to je manje važno pitanje. Važnije je u koju vrstu hrane se dodaju. Vrlo često su namirnice sa dodatkom proteina ultra prerađene namirnice, tako da imaju mnogo drugih nezdravih sastojaka“, objašnjava doktor.

On dodaje da je konzumiranje ultra-obrađene hrane povezano sa gojaznošću i drugim zdravstvenim problemima, uključujući probleme sa crevima, bolesti srca, dijabetes i još mnogo toga. Ultra-obrađena hrana obično sadrži više od jednog sastojka koje nikada ili retko možete pronaći u kuhinji.

Takođe sadrži mnogo aditiva i može uključivati konzervanse, emulgatore, zaslađivače, veštačke boje i ukuse. Pored toga, ultra-obrađena hrana često sadrži visok nivo zasićenih masti, soli i šećera.

Muškarci treba da jedu oko 55 grama proteina dnevno, a žene 45 grama, savetuje doktor.

Međutim, rekao je da se mnogim kupljenim jogurtima često dodaju zaslađivači, boje i zgušnjivači.

„Iako vam jedenje jednog verovatno ne bi štetilo, redovna konzumacija bi mogla da ima negativne posledice po vaše zdravlje. Proteini se sastoje od lanaca aminokiselina i obavljaju sve vrste poslova u našim telima. Mi smo oko 20 odsto proteina. Proteini su odgovorni za mnoge funkcije, od izgradnje mišića preko krvnih sudova do moždanih ćelija“, rekao je doktor.

On ističe da su prirodni izvori proteina pasulj, mahunarke, riba, jaja i neprerađeno meso. Zbog toga savetuje izbegavanje, ili bar ograničavanje, šunku, slaninu i kobasice i drugo prerađeno meso, jer može negativno uticati na zdravlje vašeg srca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari