Jedno mesto je najoptimalnije za čuvanje hleba na visokim temperaturama: I ne, nije frižider 1Foto: Steve Outram / Alamy / Alamy / Profimedia

Hleb je namirnica koja se u domaćinstvima kupuje na dnevnoj bazi. Bitan je deo ishrane stanovništva, ali sve veća količina hleba završava u otpadu zbog njegovog kratkog roka trajanja.

Mnogi se odlučuju za skladištenje hleba u frižideru, dok ga pojedini drže i u kesi u kojoj su ga doneli iz radnje. Međutim, stručnjakinja za otpad Sofi Truman, tvrdi da je najbolji način za čuvanje hleba platnena torba.

Kada se hleb čuva na vlažnom ili pretoplom okruženju dolazi do stvaranja buđi, što predstavlja rizik za osobe s respiratornim problemima i alergijama.

„Zapamtite, ako je hleb sveže napravljen, ne bi trebalo da ga čuvate u hermetički zatvorenoj kesi, jer neće moći da diše. Morate da ga pustite da diše kako bi zadržao svoje najoptimalnije stanje. Uvek je najbolje staviti ga u korpu za hleb ili platnenu torbu, tako da se ohladi na sobnoj temperaturi“, objasnila je stručnjakinja.

Ističe da frižider zapravo ubrzava proces stvaranja plesni, zbog procesa retrogradacije koji uzrokuje kristalizaciju molekula skroba na nižim temperaturama.

Bolja opcija od hlađenja je zamrzavanje, koje može da zadrži svežinu hleba po nekoliko dana. Pre jela pustite hleb da se odledi, a za hrskavu strukturu stavite ga na nekoliko minuta u rernu.

Još jedno idealno mesto je kutija za hleb ili hladan i suv ormarić, gde je zaštićen od glavnih uzročnika kvarenja hleba, toplote i vlage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari