Jednostavan recept za marinadu koja pravi čuda s piletinom, svinjetinom, tikvicama 1Foto: lantapix / Alamy / Alamy / Profimedia

Jednostavna marinada od belog luka, čiji je ukus savršeno izbalansiran sa limunovim sokom i obogaćen aromom finog mediteranskog bilja, toliko je raznovrsna da će se odlično slagati sa svinjetinom, piletinom, tikvicama i tofuom.

Ovakva marinada odlična je za meso delikatnijeg ukusa, zbog čega je preporučujemo za filete, kao i za namirnice koje poput sunđera poprimaju druge ukuse – poput tofua ili tikvica.

Da biste je pripremili, potrebno vam je samo nekoliko minuta i samo nekoliko sastojaka koje verovatno već imate kod kuće. Osušene začine koristite da arome ne izblede, a odabranu hranu držite u marinadi u poklopljenoj posudi u frižideru najmanje pola sata, idealno preko noći. Samu marinadu možete napraviti do 24 sata unapred.

Od količine sastojaka u receptu dobićete oko pola šoljice marinade, što će biti dovoljno za 600 do 700 gr mesa ili za oko 450 gr tofua ili tikvica koje će više da upiju. Za dodatni ukus tofu i tikvice isecite na manje komade, ali nemojte preterati da ne bi upali u roštilj kroz roštilj.

Sastojci za jednostavnu marinadu od belog luka:

sveže ceđeni sok od 2 limuna
4 čena belog luka, zgnječena
1 kašika dižon senfa
1 kašika sušenih mediteranskih začina ili mešavine origana, timijana, nane i majorana
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
3 kašike maslinovog ulja

Priprema jednostavne marinade od belog luka:

Pomešajte limunov sok, beli luk, senf, začine, so i biber zajedno u srednjoj posudi dok se dobro ne sjedine. Uz mešanje polako sipajte maslinovo ulje dok se ne emulguje.
Dodajte tofu, tikvice, piletinu ili svinjetinu i lagano promešajte. Pokrijte i marinirajte u frižideru najmanje 30 minuta, najbolje preko noći, prenosi punkufer.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari