Jednostavni praznični kolači su uvek dobra opcija – bilo da ste u žurbi ili da jednostavno niste toliko vični u kuhinji. Kako nam se bliže praznici, koji su nezamislivi bez slatkih delicija, danas sa vama delimo 5 recepata za preukusne, sočne i kremaste poslastice koje se spremaju začas, a koje možete napraviti čak i ako ste potpuni amater u kuhinji!
Jednostavni praznični kolači koje vam danas preporučujemo zaista osvajaju kako ukusom, tako i predivnim izgledom, pa će svi misliti da ste u njhihovu pripremu uložili puno više truda. Od aromatičnog krema sa rumom, kafom i orasima, preko čokoladnog kolača iz mikrotalasne do švarcvalda u čaši, ovi kolači zadovoljiće sve ukuse i na najlepši način zaokružiti bogat praznični ručak ili večeru. Odmah krećemo sa predlozima:
Jednostavni praznični kolači
Aromatični krem sa kafom
Prašak za instant čokoladni puding pomešajte sa 2 kašičice instant kafe, vanilin šećerom i nekoliko kapi ruma za kolače, pa skuvajte prema uputstvu na pakovanju. Na dno lepe providne čaše stavite mlevene orahe, zatim sipajte gotov puding, pa dekorišite zrnima kafe i uživajte.
Desert sa puslicama i čokoladom
Četiri dl slatke pavlake zagrejte na laganoj vatri. Dodajte 160 g crne čokolade izlomljene na kockice, 2 kašike tamnog ruma, pa kad se istopi pomešajte sve ručno mutilicom. Prebacite u frižider da se ohladi. U lepe keramičke činijice ili staklene čaše sipajte pistaće (bilo cele ili iseckane), dodajte pripremljen kre pa ukrasite šlagom i voćem po želji.
Čokoladni kolač iz mikrotalasne rerne
Pomešajte po 3 kašike brašna, vode, šećera, kakaa i ulja, prstohvat soli i 1/2 kašičice cimeta. Pecite u mikrotalasnoj rerni na 1200 V oko 45 sekundi, pa biskvit proveritE čačkalicom – ako je suv, kolač je gotov, ako nije, onda pecite još 15-ak.
Brzi tiramisu „dip“
Mešajte 275 g maskarponea minut, pa dodajte 2 kašike milerama, 3 kašike šećera i kašiku likera od kafe, pa mešajte još 2 minuta. Prebacite u posudu za serviranje, pospite kakaom i poslužite uz keks. Ako želite, kolačiće možete umočiti u jaku crnu kafu i premazati ih kremom u velikoj činiji.
Švarcvald u čaši
U prah za instant puding dodajte 2 kašike kakaa i vanilin šećera i kuvajte prema uputstvu na pakovanju. Gotovu koru za tortu sa kakaom stavite na dno činije ili čaše, prelijte je do pola pudingom i stavite u frižider. Kada se stegne, dodajte kašiku kompota od višanja i ostatak pudinga. Ukrasite šlagom i višnjama, po želji.
Nadamo se da vam se dopadaju naši jednostavni praznični kolači i da ćete ih jesti sa uživanjem u društvu dragih ljudi. Srećni praznici!
Izvor: Punkufer.hr
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.