Jednu stvar u kuhinji sigurno nikad niste oprali, a tu se često krije salmonela 1Foto: Pancake Pictures / ImageSource / Profimedia

Bakterije koje izazivaju bolesti poput salmonele se često kriju na vašim teglicama za začine.

Naučnici sa Univerziteta Rutgers u Nju Branzviku otkrili su da su teglice sa začinima najverovatnije mesto za kontaminaciju salmonelom nakon pripreme hrane.

U eksperimentu koji su sproveli, otkriveno je da je polovina posuda za začine kontaminirana nakon upotrebe u kuvanju. Smatraju da je razlog tome to što svi vodimo računa da naše posuđe i pribor za jelo budu čisti, a zaboravljamo na posude za začine. I lako se kontaminiraju kada osoba dodirne piletinu, ćuretinu ili neku drugu kontaminiranu hranu, a zatim posegne za začinom bez prethodnog pranja ruku.

Jednostavno ne razmišljamo o bocama sa začinima: uvek dobro peremo daske za sečenje, radnu površinu, sudoper, sudove, pa čak i kantu za otpatke, a retko ili nikada ne peremo posude sa začinima.

Za potrebe ovog istraživanja, objavljenog u Journal of Food Protection, naučnici su okupili 317 odraslih da pripremaju identične ćureće pljeskavice u kuhinjama različitih veličina. Neki su se kuvali u malim kuhinjama kakve imamo u našim domovima, a neki u velikim, industrijskim kuhinjama. Ispitanici nisu znali da će njihova kuhinja kasnije biti testirana na salmonelu. U mlevenu ćurku je prethodno ubrizgana hemikalija koja deluje slično kao što bi salmonela delovala kada kontaminira površinu ili prostor.

Nakon kuvanja, uzimani su brisevi iz kuhinja da bi se proverilo prisustvo salmonele. Predmeti sa daleko najvećom zastupljenošću kontaminacije bili su upravo posude za začine.

Kontaminacija je otkrivena kod skoro polovine njih, odnosno njih 48. S druge strane, kontaminirano je tek nešto više od 20 odsto dozatora deterdženta, dok ostali predmeti uopšte nisu bili kontaminirani.

Doktor Donald Šafner, jedan od autora studije, objasnio je da mnogi ljudi kada kuvaju u svojim domovima zaborave da nakon upotrebe obrišu teglice sa začinima. U svakom slučaju, ovo istraživanje je pokazalo da svaka posuda sa začinima koju dodirnete dok pripremate sirovo meso može biti kontaminirana, prenosi živim.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari