Ove nedelje u potrazi smo za ukusnim, finim i zasitnim jelima koja će nas zagrejati tokom hladnih jesenjih dana. Stoga ćemo se skoncentrisati na jednostavna jela koja se pripremaju bez puno filozofiranja, suđa i kuhinjskih aparata.
#MeatlessMonday otvaramo sa jednostavnim jelom na bazi biljnog porekla – testeninom sa dinstanim kiselim kupusom. Nastavićemo sa toplim varivom od mlevenog mesa i graška, ali i pravim pilećim paprikašem. Za ljubitelje slatkog tu je fina štrudla od višnje i vanile, a za vikend ćemo pripremiti i svinjske kotlete u finoj marinadi. U nastavku pronađite sedam recepata – po jedan za svaki dan ove nedelje.
Recepti za 7 ukusnih jela za ovu nedelju
Ponedeljak, 28.10. – Testenina sa kiselim kupusom
Testenina i kupus savršen su par. Sa svežim kupusom pravimo mlince, a s kiselim ovo jednostavno jelo savršeno za prohladan jesenji dan. Za njega vam ne trebaju nikakvi posebni ni skupi sastojci – većinu verovatno već imate u svojoj kuhinji, piše Punkufer.hr.
Sastojci:
- 400 g sušene testenine po želji
- 300 g kiselog kupusa
- 4 – 5 čenova belog luka
- 1 crni luk
- 1 kašika paradajz koncentrata
- 1 lovorov list
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- biljno ulje po želji
- so i biber po želji
Priprema:
- Skuvajte testeninu prema uputstvima sa pakovanja dok ne postane al dente. Ocedite testeninu i ostavite malo vode u kojoj se kuvala.
- Dok se testenina kuva zagrejte malo ulja u tiganju, pa na njemu propržite naseckani crni luk. Dinstajte luk 10 do 15 minuta dok ne omekša i ne počne da se karamelizuje.
- Dodajte naseckani beli luk, pa dinstaje oko minut.
- Zatim dodajte paradajz i mlevenu slatku papriku, dobro promešajte i dinstajte sve zajedno još oko minut.
- Dodajte kiseli kupus i lovorov list, pa dobro promešajte.
- Kada primetite da kupus počinje da se lepi za dno, sipajte malo vode u kojoj se kuvala testenina i nastavite da dinstate, oko 20 minuta.
- Pomešajte kuvanu testeninu s kupusom i sve dobro začinite solju i biberom. Poslužite jelo toplo i uživajte!
Utorak, 29.10. – Varivo sa mlevenim mesom i graškom
Gusto varivo od mlevenog mesa i graška ili kiymah bezelye popularni je turski recept koji se najčešće jede za ručak ili večeru, a poslužuje uz domaći hleb i jogurt. Ako ste vrlo gladni ili treba da nahranite puno gladnih ukućana, poslužite ga uz kuvani pirinač. Evo recepta:
Sastojci:
- 700 g smrznutog graška
- 500 g mlevene junetine
- 400 g naseckanog paradajza
- 4 velike šargarepe
- 4 srednje velika krompira
- 3-4 čena belog luka
- 1 l pilećeg bujona
- 1 veliki crni luk
- 1 kašika paradajz koncentrata
- 1 lovorov list
- 1 kašičica mlevene paprike
- ¼ kašičice cimeta u prahu
- ½ kašičice mlevenog kumina
- biljno ulje po želji
- so i biber po želji
Priprema:
- U velikom loncu zagrejte malo ulja, pa na njemu krako propržite naseckani crni luk, oko 5 minuta.
- Potom dodajte očišćene i naseckane šargarepe i krompir. Nastavite da pržite sve zajedno još oko pet minuta.
- Začinite povrće solju, biberom, mlevenom paprikom, kuminom i cimetom.
- Dodajte mleveno meso i pržite sve zajedno još oko 10 minuta dok junetina ne dobije lepu zlatnosmeđu boju.
- Dodajte koncentrat paradajza, sve dobro promešajte i krčkajte oko minut.
- Ubacite naseckani beli luk i krčkajte oko pola minuta.
- Prelijte povrće i meso pilećim bujonom i naseckanim paradajzom.
- U lonac dodajte smrznuti grašak i lovorov list.
- Kuvajte sve zajedno oko pola sata dok se svi sastojci termički ne obrade do kraja, a ukusi fino ne povežu.
- Poslužite s domaćim hlebom i jogurtom. Prijatno!
Sreda, 30.10. – Njoke sa parmezanom
Ako se poslužite već gotovim njokama iz prodavnice, ovo jelo možete napraviti za svega 10-ak minuta. S obzirom da recept obuhvata tek pet sastojaka, koristite one boljeg kvaliteta. Na primer, ne upotrebljavajte parmezan koji se prodaje već narendan u kesici, već originalni komad sira koji ćete sami izrendati i staviti u ovo brzinsko jelo.
Sastojci:
- 300 g njoka
- 60 g narendanog parmezana
- 30 g maslaca
- so i biber po želji
Priprema:
- Skuvajte njoke prema uputstvu sa pakovanja. Sačuvajte oko 200 ml vode u kojoj su se kuvale njoke.
- U tiganju zagrejte maslac.
- Dodajte kuvane njoke, narendani parmezan i vodu u kojoj su se kuvale njoke, pa sve dobro promešajte.
- Posolite i pobiberite po želji.
- Pustite da se sve zajedno kuva par minuta dok se sir ne rastopi, a umak ne zgusne.
- Poslužite njoke sa salatom po želji i uživajte!
Četvrtak, 31.10. – Pileći paprikaš
Pileći paprikaš je jelo mađarskog porekla koje rado jedemo, a pogotovo u hladnijim mesecima. On može biti pikantniji ili blaži – zavisno od ukusa. Ako niste dugo kuvali pileći paprikaš, prisetite se recepta. Poslužite ga uz široke rezance ili valjuške, i ne zaboravite da dodate bar jednu kašiku kisele pavlake!
Sastojci:
- 1 kg piletine
- 2 glavice crnog luka
- 3-4 čena belog luka
- 150 g korena celera
- 2 šargarepe
- 1 sveža paprika
- 250 g seckanog paradajza (konzerviranog ili svežeg)
- 150 ml belog vina
- 2 lovorova lista
- 2 kašičice mlevene slatke paprike
- pola kašike mlevene ljute paprike
- 1 kašika brašna
- so, biber
- ulje
Za posluživanje:
- kuvani široki rezanci ili valjušci
- kisela pavlaka
Priprema:
- Celo pile isecite na komade ili koristite već isečene, vama omiljene komade piletine.
- Naseckajte nasitno luk, beli luk, celer i šargarepu. Svežu papriku iseckajte na kockice.
- U posudi zagrejte ulje pa dodajte luk, pržite ga 5 minuta, pa dodajte i ostalo povrće. Nastavite da dinstate dok povrće malo ne omekša.
- Dodajte meso, kratko ga propržite, dodajte brašno i sipajte belo vino. Zatim dodajte mlevenu crvenu papriku, začinite bibberom i solju, ubacite lovorov list, pa nalijte vodu tako da pokrije sve sastojke u posudi. Nastavite da kuvate na laganoj vatri oko 15 minuta.
- Dodajte seckani paradajz, poklopite i kuvajte narednih 30-45 minuta, odnosno dok meso ne bude kuvano.
- Za prilog skuvajte široke rezance, valjuške, palentu ili slani krompir, pa poslužite u dubokim tanjirima uz dodatak kisele pavlake.
Petak, 1.11. – Krompir salata sa tunom
Salata od krompira jednostavno je jelo koje se uz prave dodatke lako pretvara u hranjivi ručak ili večeru. Kako bi krompiri bili ukusniji, prelijte ih toplim bujonom od povrća ili ribe, i sjedinite ih sa tunom iz konzerve.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 2 konzerve tunjevine
- crne masline bez koštica
- 2 mlada luka
- 250 ml povrtnog bujona
- 1 kašičica senfa
- 1 limun
- 3 kašike maslinova ulja
- so, biber
- nekoliko grančica svežeg peršuna
- svežanj mirođije
Priprema:
- Operite krompir, pa ga kuvajte u kori oko 30 minuta ili dok ne omekša. Kad je krompir kuvan, isperite ga u hladnoj vodi, pa prelijte limunovim sokom, pustite da se malo ohladi, pa ga oljuštite i isecite na kolutove jednake debljine.
- Luk očistite i naseckajte na kolutove, dodajte ga krompiru i pažljivo promešajte.
- U topli bujon dodajte senf, ulje, seckanu mirođiju, so i biber, sve dobro izmešajte i prelijte preko krompira, lagano protresite posudu, pa ostavite salatu da odstoji najmanje sat vremena kako bi se sve arome lepo povezale.
- Umešajte tunu i masline, pa pospite seckanim peršunom i servirajte.
Subota, 2.11. – Štrudla sa vanilom i višnjama
Jesen je savršeno vreme za uživanje u finim štrudlama. Mi vam za ovaj vikend predlažemo štrudlu od višanja i krema od vanile. To je jedan od onih recepata koje svakako treba probati:
Sastojci:
- 9 gotovih kora
Za fil:
- 900 ml mleka
- 3 jajeta
- 160 grama šećera
- 90 g gustina
- 90 g glatkog brašna
- 3 vanilin šećera
- 75 g maslaca ili margarina
Za premazivanje kora:
- 1 jaje
- 60 g šećera
- 120 ml ulja
- 120 ml jogurta
- 45 g griza
- 1/2 praška za pecivo
Za nadev:
- 300 g očišćenih višanja
- 30 g šećera
- 15 g griza
Za dekoraciju:
- šećer u prahu
Priprema:
- Za krem, u većoj posudi pomešajte jaja, brašno, gustin, šećer i vanilin šećer. Kratko izmešajte varjačom, pa dodajte 12 kašika mleka i sve dobro izmešajte da u smesi nema grudvica.
- Ostatak mleka stavite da proključa, pa sklonite sa strane.
- Sipajte u mleko izmešanu smesu, pa uz mešanje kuvajte da se krem zgusne. U još vruć krem ubacite maslac ili margarin isečen na manje komade i dobro izmešajte da se maslac otopi. Kremu pokrijte providnom folijom i ostavite sa strane. Ako nemate providnu foliju, s vremena na vreme promešajte krem da se ne stvori korica.
- Za fil za premazivanje mikserom umutite jaje sa šećerom da se dobije penasta smesa. Dodajte ulje i jogurt, kratko izmiksajte, a zatim sipajte griz i prašak za pecivo. Opet sve izmešajte u jednoličnu smesu.
- Višnje pomešajte sa šećerom i grizom.
- Na podlogu stavite prvu koru, premažite je sa 4 kašike smese, pa je prekrijte drugom korom.
- I drugu koru premažite istom količinom smese i stavite treću koru.
- Skuvani krem podelite na tri jednaka dela. Prvi deo krema rasporedite na jedan kraj kora. Po kremu rasporedite trećinu višanja. Malo presavijte kore sa strane, pa ih zarolajte u štrudlu. Štrudlu prebacite na pleh prekriven papirom za pečenje. Na isti način uvijte i preostale dve štrudle, dakle tri ukupno, pa ih premažite uljem.
- Štrudle se peku u zagrejanoj rerni s ventilatorom na 180 C oko 20 minuta. Štrudle prvo ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Kad se ohlade, isecite ih na šnite oko 2 cm debljine i pospite šećerom u prahu pre služenja.
Nedelja, 3.11. – Svinjski kotleti u finoj marinadi
Uz pravu marinadu i običniji komadi mesa mogu postati senzacionalno mekani, sočni i mirisni. Osim maslinovog ulja, soja sosa, pikantnog senfa i koje kapi ljutog sosa, slobodno dodajte još pokoji sastojak, ali s ovom kombinacijom nećete pogrešiti u pripremi savršenih svinjskih kotleta:
Sastojci:
- 80 ml maslinova ulja
- 80 ml soja sosa
- 4-5 čenova belog luka
- 3 kašike svetlosmeđeg šećera
- 2 kašike Vorčester sosa
- 2 kašike ljutog sosa (recimo Tabasko)
- 1 kašika pikantnog senfa
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1 kašičica čili pahuljica
- 1/2 kašičice crnog bibera
Priprema:
- Izgnječite beli luk, pa pomešajte sve sastojke za marinadu zajedno u velikoj posudi. Takođe, možete koristiti i plastičnu kesicu koja se može zatvoriti.
- Dodajte svinjske kotlete bez kosti u posudu ili kesicu tako da se oblože marinadom.
- Marinirajte najmanje 1 sat, a ako imate vremena, idealno bi bilo 24 sata za najbolji ukus.
- Pecite kotlete na roštilju ili u tiganju sve vreme ih prelivajući ostatkom marinade.
- Poslužite uz prilog po želji i uživajte. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.