Jelo iz konzerve koje je dobro za naše zdravlje 1Foto: Vivitaart/Alamy/Profimedia

Ako ste mislili da su sva jela iz konerve loša, prevarili ste se.

„Zapečeni pasulj iz konzerve jako je dobar jer sadrži sve korisne hranjive materije iz pasulja i sosa. Za brzi obrok, pasulj je jeftiniji i hranjiviji od drugih gotovih jela i brze hrane, koji su često puni soli i nezdravih masti“, rekla je dijetetičarka Helen Bond za The Telegraph, a prenosi index.hr.

Na primer, jedna porcija pasulja (oko pola limenke) sadrži otprilike 168 kalorija i istovremeno je bogat izvor proteina i vlakana. Vlakna su ključna za zdravlje probave i srca. Bond ističe da pola limenke pasulja obezbeđuje čak 8 grama vlakana, što je 27% dnevno preporučenog unosa.

„Vlakna ne samo da podržavaju zdravu probavu već pomažu regulisanje nivoa šećera u krvi i stvaraju osećaj sitosti, što može olakšati kontrolu telesne težine“, dodaje dijetetičarka Nikola Ludlam-Rejn. „Osim toga, određena topiva vlakna, poput onih u pasulju, zobi i ječmu, stvaraju gelastu materiju u probavnom sistemu koja usporava apsorpciju šećera i masti, uključujući holesterol.“

Jedna studija objavljena 2007. u časopisu Nutrition Research pokazala je da konzumacija jedne šoljice zapečenog pasulja dnevno tokom osam nedelja može značajno smanjiti nivo ukupnog holesterola u krvi kod osoba s visokim holesterolom. Autori studije zaključili su da vegetarijanska verzija zapečenog pasulja može biti korisna za osobe koje žele da regulišu holesterol.

Osim pasulja, paradajz iz sosa ima svoje prednosti. Ludlam-Rejn ističe kako vitamin C iz paradajza olakšava apsorpciju gvožđa, što je ključno za transport kiseonika u krvi. Osim toga, paradajz je bogat likopenom, karotenoidom koji štiti srce, kožu, a potencijalno i od dijabetesa i određenih vrsta raka.

Stručnjaci savetuju da birate verzije pasulja bez dodate soli i šećera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari