Mušmula, ili divlja kruškica je plod koji je nepravedno zapostavljen, te ga sve ređe viđamo i u voćnjacima. Zri u jesen, jede se blago istrulela, a ima i lekovita svojstva.
S obzirom na to da uskoro stiže zima, gazeći po snegu pored stabla mušmule, možemo da nađemo i jestive plodove, koji tek tada pružaju svoje bogatstvo ukusa. Pored slasti, mušmula ima lekovite moći za koje su znali još stari Druidi i stari Rimljani.
Mušmula poboljšava zdravlje obezbeđujući i bolju hidrataciju, kao i detoksikaciju. Putem urina mogu da se izbace otrovi iz organizma, a istovremeno se smanjuje nivo holesterola u krvi, što vrlo povoljno utiče na celokupno zdravstveno stanje.
Plod potiče iz jugozapadne Azije i jugoistočne Evrope. U regiji Kaspijskog jezera, odnosno severnog Irana, uzgaja se već oko 3.000 godina. U Grčku je došla oko 700. godine p.n.e., a u Rim oko 200. godine p.n.e. Bilo je veoma značajno voće tokom vremena rimske imperije i srednjeg veka. Rimljani su raširili mušmulu po Evropi, prvo po Italiji i Grčkoj, gde se jako dobro odomaćila. Otkriveno je da su rimski vojnici sadili mušmulu u svojim vojnim logorima.
Mušmula sadrži mnogo vitamina C, šećera i pektina, pa je u nedostatku boljih sredstava, vredna pažnje u lečenju skorbuta. Zapadna narodna medicina koristi mušmulu za lečenje konstipacije, neredovne stolice i drugih tegoba sa probavom.
Nedozrela mušmula steže sluzokožu, pa se koristi za zaustavljanje krvarenja u usnoj duplji, kao što je krvarenje desni, zuba, afti. Može da posluži i kod obilnih menstrualnih krvarenja, što je čak i drevnim Druidima bilo poznato. Pomaže i kod proliva, dizenterije i u svim slučajevima kada je potrebno stezanje tkiva, ali i protivupalno delovanje. U tim slučajevima pogodni su preparati od lista, jer u njemu je najviše tanina.
Čaj za regulisanje menstrualnog ciklusa:
Inače, kora stabla mušmule može umesto kinina da posluži u lečenju malarije. U narodnoj medicini od semenki, koje bubrenjem u vodi stvaraju sluz, pripremaju se oblozi za razne povrede kože. Semenke sadrže mali procenat cijanovodične kiseline, pa nisu preporučljive za upotrebu, ali u kontrolisanim količinama koriste se i za otapanje kamena u bubregu i bešici.
Čaj protiv proliva i krvarenja desni:
Uzeti 1 supenu kašku usitnjenih svežih zelenih plodova. Sa 2 dl vruće vode preliti plodove mušmule, poklopiti i nakon jednog sata procediti. Piti od dve do tri šolje čaja protiv proliva, a za zaustavljanje krvarenja desni grgotati i ispirati usnu duplju više puta dnevno.
Rešava probleme sa želudačnom kiselinom:
Svaki dan pojesti 400 gr svežih i zrelih mušmula. Tačnije, nakon doručka i večere uzeti i pojesti po 200 gr mušmula. Uz to, posle svakog obroka popiti po 1 dl belog vina. Time će bolesnik da vrati apetit i smanjiće nadutost koji su prouzrokovani manjkom želudačne kiseline.
Napominjeno da ne preterujete sa konzumiranjem svežih mušmula, iako njihova kašasta slatkoća zna da zavara. One su u većoj količini teške za probavu i dovode do dijareje.
Proberite i nemojte da jedete plodove koje je zahvatila plesan. Držanjem u frižideru biće duže u jestivom stanju, ali pazite jer kod predugog stajanja mogu da uhvate buđ.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.