Jogurt je poznat po svojim probiotskim svojstvima, jer sadrži dobre bakterije koje olakšavaju varenje.
Jogurt, iako je sam po sebi koristan, kako pokazuje nedavno istraživanje, može da bude još korisniji, ako mu dodate jedan sastojak.
Prema studiji objavljenoj u Journal of Nutrition, ako u vaš jogurt dodate med pomažete probioticima u jogurtu da prežive duže tokom varenja, što poboljšava njihovu funkciju u organizmu.
Dijetetičarka, Kristen Karli je za Wellgood otkrila da često jede različite vrste jogurta, obične, voćne ili one sa krastavcima.
Iako su ovakve kombinacije već dugo u njenoj ishrani, nedavno saznanje o medu kao dodatku jogurtu je promenilo njen pogled na ovu zdravu namirnicu.
„Jogurt je bogat probioticima koji olakšavaju probavu hrane. Međutim, naučnici su otkrili da dodavanje meda može pomoći probioticima da prežive duže tokom probave“, kaže dijetetičar.
Med i jogurt za dobru probavu
Dodavanje meda u jogurt možda ne deluje kao nešto posebno inovativno. Verovatno ga već koristite kao prirodni zaslađivač koji poboljšava ukus jogurta. Ipak, istraživanje je pokazalo da med može delovati kao zaštitni agens za probiotike u jogurtu, pomažući im da prežive dovoljno dugo u vašem probavnom traktu da stignu do tankog creva, gde korisne bakterije mogu imati najpozitivniji uticaj na zdravlje crevne sluzokože, apsorpciju nutrijenata i mikrobiom.
Med od deteline, kako je istraživanje pokazalo, značajno poboljšava preživljavanje probiotika Bifidobacterium animalis u tankom crevu.
I još nešto važno: Istraživanje je testiralo četiri druge vrste meda, ali su najpozitivniji efekti na zdravlje probave primećeni sa medom od deteline.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.