Jutarnji napitak koji većina obožava smanjuje rizik od srčanih bolesti 1Foto: Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

 

Britanski epidemiolog, dr Tim Spektor, otkrio je da postoji topli jutarnji napitak bez kog mnogi ne mogu da zamisle početak dana, a koji bi zapravo mogao da smanji rizik od razvoja srčanih bolesti.

U podkasta Zoe Science and Nutrition, koji je podelio na svom Instagramu, dr Spektor je objasnio da zdravstvene koristi kafe mogu biti veće od potencijalnih neželjenih efekata za mnoge ljude.

„Istraživanja pokazuju da ljudi koji piju kafu imaju manje srčanih oboljenja od onih koji ne piju kafu“, rekao je Spektor i dodao da je situacija malo drugačija za pojedince koji imaju lošu reakciju na kofein i možda im je bolje da izbegavaju kafu.

Doktor tvrdi da je za većinu ljudi kafa zapravo odličan jutarnji topli napitak koji pozitivno utiče na zdravlje srca.

„Studije su pokazale da je kafa ne samo bezbedna, već ima i svojstva za zaštitu srca“, rekao je on u podkastu.

U opisu ispod snimka, koji je objavio na Instagramu, istakao je da su mnoge prednosti kafe zahvaljujući sadržaju polifenola i vlakana, koji su korisni za zdravlje creva.

„Iako kafa sadrži mnogo polifenola i vlakana za koje se pokazalo da imaju koristi za zdravlje creva, za one od nas koji smo osetljivi na kofein, njeni neželjeni efekti mogu nadmašiti te koristi“, zaključio je epidemiolog u ovoj epizodi podkasta.

Njegov savet je podržan studijom iz 2022. objavljenom u European Journal of Preventive Cardiology.

U toj studiji, sprovedenoj na skoro 450.000 ljudi, istraživači su otkrili da ljudi koji piju dve do tri šoljice kafe dnevno imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti i rane smrti u poređenju sa onima koji su izbegavali piće.

Učesnici su u proseku imali 58 godina i nisu imali nepravilan rad srca, kao što je atrijalna fibrilacija, ili kardiovaskularne bolesti, kao što su bolesti srca, srčana insuficijencija ili moždani udar, na početku studije.

Kao deo istraživanja, oni su prijavili koliko šoljica kafe piju dnevno i koja je kafa bila njihov omiljeni izbor. Ispitanici su podeljeni u grupe prema dnevnoj potrošnji, od nula do više od pet šoljica.

Nakon perioda od 12 godina, učestalost nepravilnih otkucaja srca, kardiovaskularnih bolesti, srčane smrti i smrti iz bilo kog uzroka bila je niža među onima koji piju kafu u poređenju sa onima koji ne piju.

Zaključeno je da ljudi koji piju dve do tri šolje dnevno imaju najmanji rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrti. Među osobama sa nepravilnim otkucajima srca, najmanji rizik je primećen kod onih koji su pili četiri do pet šoljica dnevno, prenosi Ekspres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari