Jutarnjoj kafi dodajte ova dva sastojka - i vaše telo će vam biti zahvalno 1Foto: Lilly Bloom / ImageSource / Profimedia

 

Kafa je omiljeni napitak u kom uživaju mnogi širom sveta. Njome većina započinje dan, a iako se vode decenijama polemike da li je zdrava ili ne, ako ubacite par sastojaka u nju, itekako vam može pomoći.

Osim što će nas razbuditi, kafa može i podstaknuti metabolizam, ali samo ako joj se dodaju dva začina.

Cimet je svestran začin. Njegove aromatične note mogu popraviti ukus kafe, a istraživanja su pokazala i da je koristan za povećanje osetljivosti na insulin i poboljšanje nivoa šećera u krvi i holesterola, koji su ključni za mršavljenje i celokupno zdravlje.

„Cimet može poboljšati osetljivost na insulin, omogućujući telu da bolje reguliše nivo šećera u krvi. To zauzvrat može smanjiti verovatnost skladištenja masti i pospešiti glukozu za energiju. Dodatno, cimet ima termogeno dejstvo, što znači da može povećati vašu brzinu metabolizma povećanjem proizvodnje topline u telu nakon konzumiranja“, rekla je nutricionistkinja Lisa Ričards.

Pored cimeta, i kurkuma je dobar dodatak kafe.

Kurkuma sadrži aktivni spoj zvan kurkumin, koji je bio predmet istraživanja zbog njegove potencijalne uloge u podstcanju metabolizma.

Dijetetičarka Šeri Berger pojašnjava: „Kurkuma sadrži spoj kurkumin koji je povezan s poboljšanim opsegom struka, indeksom telesne mase (BMI) te telesne težine.“

Za bolju apsorpciju kurkumina, ključno je dodati i mrvicu crnog bibera. Prema nekim istraživanjima, dodavanje crnog bibera kurkumi može povećati apsorpciju kurkumina za više od 2.000 odsto, piše She Finds.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari