Kafa je omiljeni napitak u kom uživaju mnogi širom sveta. Njome većina započinje dan, a iako se vode decenijama polemike da li je zdrava ili ne, ako ubacite par sastojaka u nju, itekako vam može pomoći.
Osim što će nas razbuditi, kafa može i podstaknuti metabolizam, ali samo ako joj se dodaju dva začina.
Cimet je svestran začin. Njegove aromatične note mogu popraviti ukus kafe, a istraživanja su pokazala i da je koristan za povećanje osetljivosti na insulin i poboljšanje nivoa šećera u krvi i holesterola, koji su ključni za mršavljenje i celokupno zdravlje.
„Cimet može poboljšati osetljivost na insulin, omogućujući telu da bolje reguliše nivo šećera u krvi. To zauzvrat može smanjiti verovatnost skladištenja masti i pospešiti glukozu za energiju. Dodatno, cimet ima termogeno dejstvo, što znači da može povećati vašu brzinu metabolizma povećanjem proizvodnje topline u telu nakon konzumiranja“, rekla je nutricionistkinja Lisa Ričards.
Pored cimeta, i kurkuma je dobar dodatak kafe.
Kurkuma sadrži aktivni spoj zvan kurkumin, koji je bio predmet istraživanja zbog njegove potencijalne uloge u podstcanju metabolizma.
Dijetetičarka Šeri Berger pojašnjava: „Kurkuma sadrži spoj kurkumin koji je povezan s poboljšanim opsegom struka, indeksom telesne mase (BMI) te telesne težine.“
Za bolju apsorpciju kurkumina, ključno je dodati i mrvicu crnog bibera. Prema nekim istraživanjima, dodavanje crnog bibera kurkumi može povećati apsorpciju kurkumina za više od 2.000 odsto, piše She Finds.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.